Topuk dikeni ameliyatından önce topuk dikeninin ne olduğunu belirtmek istiyoruz. Topuk kemiği bölümünde var olan çıkıntılara topuk dikeni adı verilmektedir. Topuk ağrısı çeken hastaların rontgen çekimleri ile ortaya çıkan bir durumdur. Temel bir kemik problemidir. Ayak cerrahisi bölümünden en sık karşılaşılan sağlık problemleri arasında yer almaktadır.
Ayak ve topuk kemikleri belli kas ve dokulardan oluşmaktadır. Bu bölgede herhangi bir kasın sağlıklı çalışmaması gibi durumlar topuk dikeninin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu tür rahatsızlıklarda belli ilaç tedavileri ve spor egzerlikleri ilk etapta hastaya uygulanması gerekir. Bu tür tedavilerin sonuç vermemesi durumunda topuk dikeni ameliyatı yapılabilmektedir. Bu kapsamda Topuk Dikeni Ameliyat Görüntüsü uzmanlar tarafından hastaya izletilebilmektedir.
Ayak kemiğinde en önemli kaslardan biri plantar fasia olmaktadır. Esnek olan bu kas yürüme sırasında yükün eşit şekilde dağıtılmasını sağlamaktadır. Topuk dikeni ameliyatına karar verilmeden önce yaşanan sağlık sorununun ne olduğu tam olarak tespit edilmelidir.
Bu işlem sonunda tüm tedavi yöntemlerinden cevap alınamaması durumunda ameliyat yapılmasına karar verilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi plantar kasının tam ve sağlıklı olarak işlevini yapmadığı durumlarda kas ağrıları ortaya çıkmaktadır.

Tıp dilinde buna topuk ağrısı adı verilmektedir. Plantar denilen kas zamanla çeşitli nedenlerden dolayı kısalabilmekte veya uzayabilmektedir. Bu durumda kesin çözüm için ameliyat ve Topuk Dikeni Ameliyat Görüntüsü gerekmektedir.
Bu hastalığın düz tabanlı olanlarda, aşırı kilolularda, sürekli topuklu ayakkabı giyenlerde, diyabet sağlık sorunları olanlarda, romatizma sorunu yaşayanlarda ve bazı yan etkisi olan ilaçları kullananlarda daha sık görüldüğü söylenebilir.
Topuk Dikeni Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Topuk dikeni ameliyatı öncesinde bazı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Problem oluşturan kasa yönelik bazı egzersiz programlarının ilk olarak uygulanması önemlidir. Bu yöntemle plantar kasının uzaltılması ve normal haline gelmesi hedeflenir.
Basma sorunu yaşayan bu hastalar için belli yürüme aktivite programları uygulanır. Bu aşamada hastanın yürüme işlevi sırasında yaşamış olduğu sorunlar giderilmektedir. Toplamda her gün 2-3 defa olmak üzere 6 hafta boyunca bu çalışmaların yapılması şarttır.
Bu kapsamda Topuk Dikeni Tedavisi için önemli süreç tamamlanmış olacaktır. Topuk dikeni ameliyatı ile sinirlerin ve kısalan plantar kasının gevşetilmesi sağlanır. Bu operasyon sonunda hasta normal kas yapısına kavuşur ve yürüme ve de ağrı gibi sorunlardan kurtulur. Topuk dikeni ameliyatı hem açık, hem de kapalı olarak yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası tedavi süreci çok büyük önem arz etmektedir. Hastanın ameliyattan sonra en az 2 hafta dinlendirilmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında en az 5 hafta gibi bir süre boyunca ayakkabı giyilmemesi önerilmektedir.
Bu operasyonun sonunda toplam tedavi süresi yaklaşık 3 ay kadar sürmektedir. Yapılan ameliyat ve egzersizler ile birlikte 3 ay sonunda normal yaşama sağlıklı bir şekilde devam edilebilmektedir. Yapılan ameliyat sonrasında hem egzersizler, hem de uzman kontrolünde fizik tedavi yapılması gerekmektedir.
Bu tür takviye tedavi yöntemleri hastalığın iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Yapılmadığı takdirde tedavi süreci çok fazla uzayacak ve hatta iyileşememe gibi durumlar bile ortaya çıkabilecektir.
Kısaca toparlamak gerekirse, fiziki kas, doku, eklem ve iskelet sorunları insanları aşırı derecede rahatsız etmektedir. Topuk dikeni gibi problemlerde bunlardan sadece biridir. Daha çok sonradan oluşan bu tür rahatsızlıklardan korunmak, ilk etapta bütün yöntemleri denemek, çözüm bulunamazsa topuk dikeni ameliyatı olmak ve sonrasındaki sürece çok dikkat etmek şarttır. Bu şekilde yaşamış olduğunuz topuk dikeni sorunu kısa sürede atlatılmış olacaktır.