Akne, halk arasında bilinen adıyla sivilce, yaygın görülen inflamatuar bir cilt hastalığıdır. Özellikle yüz, sırt, omuz, göğüs ve üst kollarda görülen bu kronik rahatsızlık, gözenekelerin (sebum yani yağ salgılayan kanalların) tıkanması ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucunda ortaya çıkar. Genç ve erişkinlerde daha sık görülen bu iltihaplı kabarcıkların neden olduğu tam bilinmemekte, hormonel değişikliklerden kaynaklandığı sanılmaktadır. Önemli bir sağlık problemi olmasa da cildin tahriş edilmesi sonucu kalıcı izlere yol açabilir.Farklı türleri olan sivilce bazen siyah bazen beyaz ve hafif şiddetli olabiliyor. Bazı sivilceler ağrıya neden olan büyük kist şeklinde de olabiliyor. Buna püstül deniyor.
Sivilice Neden Oluşur?
Bununla ilgili birçok efsane olmasına rağmen hala kesin bir nedeni yoktur. Çikolata, tuz, yağ her ne kadar suçlansa da genetik, beslenme, çevresel faktör ve hormonların rolü de vardır. Her iki cinsiyette de testesteron hormonu rol oynar. Kimi vakalarda testesteron hormonu fazla iken bazılarında normal seviyede olmasına rağmen hücrenin testesteron yanıtı fazladır. Ebeveynlerden birinde akne görülmesi de çocuklarda akneye yol açabilir. Bazı ilaçların akne arttırması, cildin aşırı yağa sahip olması, kalitesiz kozmetik ürünler de sivilcede artışa sebep olur. Sigara kullanımı, kirlilik, stres, siyah nokta, nem akne oluşumunu tetikler.
Sivilce Nasıl Oluşur?
Sivilce, kıl folikülleri denilen delikler kapandığında oluşur. Yağ bezlerinin büyük kısmı kıl köklerinin içindedir. Yağ bezlerinden sebum salgılanır. Sebum, cildi korur. Kıl kökünden dışarı çıkamayan sebum birikir, sivilce oluşumuna neden olur. Ölü hücrelerin atılımını önler ve cildi tıkar. Kısacası ergenlikte değişen hormonlar gençlerin cildinde değişimlere neden oluyor. Bu hormonal döngü sayesinde deride üretilen yağ miktarı artıyor. Yağ bezlerinde faaliyetin artması sonucu bu bezlerin dışarı açılan kısımlarında hücrelerin birikmesine neden olarak akne oluşumunun ilk evresini başlatılıyor.
Sivilce Nasıl Geçer?

Çoğu insan sivilceleri sıkılarak iltihaptan kurtarmaya çalışsa da bu doğru değildir. Hem deriye zarar verir hem de enfeksiyon, bakteri yayılımını hızlandırarak daha fazla aknenin ortaya çıkmasına neden olur. Olan sivilcelerin de iyileşmesini engeller. Kozmetik ürünler, kalitesiz nemlenirici ürünler ve bir çok makyaj malzemesi sivilce oluşumunu arttırır. Büyük bir kısmı kendiliğinden iyileşen aknelerin bazıları da çeşitli, doktor tavsiyesiyle verilen, ilaçlarla da sönebilir. Ancak bu tedavide alınan yanıtın süresi cilt tiplerine göre değişiklik gösterebilir. Sivilce izlerinin giderilmesi için bir çok kimyasal peeling, lazer peeling, mikrodermabrazyon ve dermaroller kullanılabilir. Tedavi edilemeyen akne iz yaratarak hem kozmetik hem de ruhsal sorunlara yol açabilir. Bunun önünü almak sivilceyi sorun haline getirmemek kendimize yapacağımız bir iyiliktir.