Genellikle diyabet olarak bilinen şeker hastalığı, kan şekerinin yükselmesine sebep olan metabolik bir hastalık demektir. İnsülin hormonu, şekeri depolanmak veya enerji için kullanılmak üzere hücrelerinize taşır. Şeker hastalığında vücudunuz ya yeterince insülin üretemez ya da ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaz.
Öncelikle bilmemiz gereken ilk şey diyabetin birden fazla çeşidi olduğudur. Makalenin geri kalanında bahsettiğimiz konuları daha iyi anlayabilmek için ilk olarak diyabet çeşitlerine hakim olmamız gerekiyor.
Her diyabet türünün kendine özgü semptomları, nedenleri ve tedavileri vardır. Bu şeker hastalığı tür isimlerinin birbirinden ne yönden farklı olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve doğru teşhis önemlidir.
Diyabet semptomları, kan şekerinin yükselmesinden kaynaklanır. Ayrıca erkeklerde ve kadınlarda belirti konusunda bazı farklılıklar olabilir.
Diyabetin genel semptomları şu şekildedir:
Tip 1 diyabetin semptomları:
Ayrıca bazı ruh hali değişikliklerine de neden olabilir.
Tip 2 diyabetin semptomları şunları içerebilir:
Bunların dışında tekrarlayan enfeksiyonlara da neden olabilir. Bunun nedeni, yüksek glikoz seviyelerinin vücudun birçok bölümünün iyileşmesini zorlaştırmasıdır.
Gestasyonel diyabetli kadınların çoğunda herhangi bir belirti görülmez. Durum genellikle 24. ve 28. gebelik haftaları arasında yapılan rutin bir kan şekeri testi veya oral glikoz tolerans testi sırasında tespit edilir.Nadir durumlarda, gebelik diyabeti olan bir kadın da artan susama veya idrara çıkma yaşar.
Diyabetin her türü farklı gerekçelerle ortaya çıkabilir, hepsi ayrı birer rahatsızlık olarak kabul görür.
Doktorlar tip 1 diyabete neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Bu hastalıkta bazı sebeplerden ötürü, bağışıklık sistemi yanlışlıkla pankreastaki insülin üreten beta hücrelerine saldırır ve onları yok eder.Bu rahatsızlıkta genelde genlerin rol oynadığı düşünülüyor. Aynı zamanda bazı virüsler de bağışıklık sistemini, karaciğere ve pankreasa saldırmaya zorlayabilir.
Tip 2 diyabet, genetik sebeplerden ve aynı zamanda yaşam tarzı (beslenme, spor) gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Obezite gibi aşırı kilo sorunları da tip 2 diyabet riskini yükselten sebeplerdendir.
Gebelik diyabeti, hamilelikteki hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Plasenta, hamile bir kadının hücrelerini insülinin etkilerine daha az duyarlı hale getiren hormonlar üretir. Bu, hamilelik sırasında kan şekerinin yükselmesine ve gestasyonel diyabete neden olabilir.Hamile kaldıklarında fazla kilolu olan veya hamilelikten ötürü çok fazla kilo alan kadınların gebelik diyabetine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Bazı faktörler diyabet riskinizi artırır, bunları aşağıda başlıklar altında sizler için belirttik.
Çocuk veya gençseniz, bu duruma sahip bir ebeveyniniz veya kardeşiniz varsa veya hastalıkla bağlantılı belirli genleri taşıyorsanız, tip 1 diyabet olma olasılığınız daha yüksektir.
Aşağıdaki durumlarda tip 2 diyabet riskiniz artar:
Aşağıdaki durumlarda gebelik diyabeti riskiniz artar:
Aileniz, çevreniz ve önceden var olan tıbbi durumların tümü, şeker hastalığı olasılığınızı etkileyebilir.
Yüksek kan şekeri vücudunuzdaki organlara ve dokulara zarar verir. Kan şekeriniz ne kadar yüksekse ve bu sorunla ne kadar uzun yaşarsanız, farklı komplikasyonlar geliştirme riskiniz o kadar artar.Diyabetle ilişkili komplikasyonlar şunları içerir:
Gebelik diyabeti hem anneyi hem de bebeği etkileyen sorunlara yol açabilir. Bebeği etkileyen komplikasyonlar şu şekilde olabilir:
Anne ise yüksek tansiyon (preeklampsi) veya tip 2 diyabet gibi komplikasyonlar geliştirebilir.
Doktorlar şeker hastalığını birkaç farklı ilaçla tedavi ederler. Bu ilaçların bir kısmı ağızdan alınır, bir kısmı da enjeksiyon şeklinde uygulanır.
İnsülin, tip 1 diyabetin ana tedavisidir ve bu, hastalık durumunda vücudun üretemediği hormonun yerini alır.Yaygın olarak kullanılan dört tip insülin vardır. Etki sürelerine göre ayırt edilirler:
Diyet ve egzersiz, birçok insanın tip 2 diyabeti yönetmesine yardımcı olabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri kan şekerinizi düşürmek için yeterli olmuyorsa, doktor takibi altında ilaç tedavisi gereklidir.
Bu rahatsızlığa sahipseniz, hamilelik sırasında kan şekeri seviyenizi günde birkaç kez takip etmeniz gerekecektir. Eğer değerler yüksekse, beslenme düzeninde değişiklikler ve egzersiz gibi bazı değişiklikleri günlük yaşamınıza entegre etmeniz gerekir.Yapılan araştırmalara göre, gebelik diyabeti geçiren kadınların yalnızca yüzde 10 ila 20’si insüline ihtiyaç duyar.Doktorunuzun reçete ettiği ilaç veya ilaç kombinasyonları, sahip olduğunuz diyabetin türüne ve nedenine bağlı olacaktır.
Sağlıklı beslenme, diyabeti yönetmenin kilit noktalarındandır. Bazı durumlarda diyetinizi değiştirmek hastalığı kontrol altına almak için yeterli olabilir ve hiçbir insülin takviyesine ihtiyaç bile gerekmeyebilir. Tabii bunu doktorunuz belirleyecektir.
Kan şekeri seviyeniz, yediğiniz besin türlerine bağlı olarak yükselir veya düşer. Nişastalı veya şekerli yiyecekler kan şekeri seviyesinin hızla yükselmesinin baş sorumlularındandır.Doktorunuz, muhtemelen günlük aldığınız kalori miktarını sınırlamanızı önerebilir. Ayrıca karbonhidrat alımınızı insülin dozlarınızla dengelemeniz gerekecektir.Diyet listesi hazırlamak için özel bir diyetisyene ihtiyaç duyabilirsiniz. Doğru protein, yağ ve karbonhidrat dengesini sağlamak kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olacak ve diyabetinizi yönetmenizi kolaylaştıracaktır.
Doğru besinleri tercih etmek hem kan şekerinizi kontrol edebilir hem de fazla kiloları vermenize yardımcı olabilir.Karbonhidrat sayımı, tip 2 diyabetli bir insanın diyetinin en önemli parçasıdır. Uzman bir diyetisyen, her öğünde kaç gram karbonhidrat yemelisiniz, tüm bunları belirlemenize yardımcı olabilir.Kan şekeri seviyenizi sabit tutmak için gün boyunca küçük öğünler yemeye çalışın. Aşağıdakiler gibi sağlıklı yiyecekleri tercih etmeniz muhtemelen diyetisyeniniz tarafından önerilecektir:
Bazı diğer yiyecekler kan şekerinizi kontrol altında tutma çabalarınızı baltalayabilir, uzak durmanız gereken besinleri diyetisyeninizle birlikte belirleyip buna uygun bir beslenme planı çizebilirsiniz.
Gebelik diyabeti olsun veya olmasın, dokuz aylık bu süreç boyunca dengeli beslenmek hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Doğru yiyecek seçimlerini yapmak, diyabet ilaçlarına ihtiyaç duymamanızı sağlayabilir.Porsiyon boyutlarınıza dikkat etmek, şekerli ve tuzlu yiyecekleri sınırlamak önemlidir. Büyüyen bebeğinizi beslemek için biraz şekere ihtiyacınız olsa da, fazla şeker alımından kaçınmalısınız.Uzman bir diyetisyen yardımıyla sağlıklı bir beslenme planı yapabilirsiniz.
Diyabet semptomlarınız varsa veya hastalık riski altıysanız diyabet testi yaptırmalısınız. Kadınlar, hamileliğin ikinci veya üçüncü üç aylık dönemlerinde rutin olarak gebelik diyabeti testine tabi tutulur.Doktorlar, prediyabet ve diyabeti teşhis etmek için bazı kan testleri kullanır:
Diyabet teşhisi ne kadar erken konulursa, tedaviye o kadar erken başlayabilirsiniz. Test yaptırmanız gerekip gerekmediğini öğrenin ve doktorunuzun yapabileceği testler hakkında daha fazla bilgi edinin.
Tip 1 diyabet, genellikle bağışıklık sistemindeki sorunlardan kaynaklandığı için önlenemez. Genetik yapı veya yaş gibi tip 2 diyabetin bazı nedenleri de kontrolünüzün dışındadır.Tüm bunlara rağmen birçok diyabet risk faktörü kontrol edilebilir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, birçok diyabet komplikasyonunu önlemeye yardımcı olabilir.Prediyabet teşhisi konulduysa, bunun tip 2 diyabete dönüşmesini önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyleri listeledik:
Hiç diyabet rahatsızlığı olmayan kadınlar, gebelikte aniden “gebelik diyabeti” yaşayabilirler. Plasenta tarafından üretilen hormonlar, vücudunuzu insülinin etkilerine karşı daha dirençli hale getirebilir.Gebe kalmadan önce şeker hastalığı olan bazı kadınlar, bu hastalığı gebeliğe de taşırlar. Buna gebelik öncesi diyabet denir. Gebelik diyabeti, genellikle doğum yaptıktan sonra ortadan kalksa da, daha sonra şeker hastalığına yakalanma riskinizi önemli ölçüde artırır.Uluslararası Diyabet Federasyonu’na (IDF) göre, gebelik diyabeti geçiren kadınların yaklaşık yarısı, doğumdan sonraki 5 ila 10 yıl içinde tip 2 diyabet hastalığıyla karşı karşıya kalıyor. Hamileliğiniz sırasında şeker hastalığına sahip olmak, yeni doğan bebeğiniz için sarılık veya solunum problemleri gibi komplikasyonlara da yol açabilir.
Çocuklar da hem tip 1 hem de tip 2 diyabete yakalanabilirler. Kan şekerini kontrol etmek özellikle gençlerde önemlidir, çünkü hastalık kalp ve böbrekler gibi önemli organlara zarar verebilir.
Otoimmün yapıya sahip olan bu diyabet türü genellikle çocuklukta başlar. Ana semptomlardan biri idrara çıkma sıklığında bir artış yaşanmasıdır. Aşırı susama, yorgunluk ve açlık hisleri de durumun belirtilerindendir. Tip 1 diyabeti olan çocukların, erken teşhis konup tedaviye alınması rahatsızlığın geçmesi için kilit role sahiptir.
Yapılan bir araştırmaya göre tip 2 diyabetli çocukların yaklaşık yüzde 40’ında semptom görülmez. Hastalık genellikle fizik muayene sırasında teşhis edilir.Tedavi edilmeyen tip 2 diyabet, kalp hastalığı, böbrek rahatsızlıkları ve görme bozuklukları gibi ömür boyu sürebilecek komplikasyonlara neden olabilir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz, çocuğunuzun kan şekerini yönetmesine ve bu sorunları önlemesine yardımcı olabilir.Tip 2 diyabet günümüz dünyasında, gençlerde her zamankinden daha yaygındır. Belirtileri nasıl tespit edeceğini bilmek çok önemlidir.Tip 1 gibi bazı diyabet türleri, kontrolünüz dışındaki faktörlerden (genetik gibi) kaynaklanır ve önlemek pek mümkün değildir. Tip 2 diyabet ve gebelik diyabeti gibi diğer türler ise egzersiz ve sağlıklı beslenme ile önlenebilir.Doktorunuzla olası diyabet riskleri hakkında istişare etmek ve eğer risk altındaysanız, kan şekerinizi test ettirmek ve doktor tavsiyelerine harfiyen uymak önemlidir.
SAĞLIK HABERLERİ
22 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
22 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
22 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
22 Mart 2023EKONOMİ HABERLERİ
22 Mart 2023AÇILIŞ SAATLERİ
22 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
22 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.