DOLAR 19,0444 0.11%
EURO 20,5814 0.4%
ALTIN 1.189,450,19
BITCOIN 5398110,38%
İstanbul
11°

HAFİF YAĞMUR

16:40

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

REM Uykusu Nedir?

REM Uykusu Nedir?

ABONE OL
26 Aralık 2022 01:17
REM Uykusu Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Facebook’da PaylaşTweetleUyku sırasında beyin beş farklı aşamadan geçer. Bu aşamalardan biri hızlı göz hareketi demek olan REM uykusudur. Bu aşamada gözler çeşitli yönlerde hızla hareket eder. Diğer dört aşama, REM olmayan (non REM Uykusu veya kısaca NREM) uyku olarak adlandırılır.Peki rem uykusu ne kadar olmalı? İnsanlar uykuya daldıktan sonraki ilk 90 dakika içinde REM uykusuna girer ve uyku döngüsü gece boyunca tekrarladığından, REM uykusu her gece birkaç kez gerçekleşir. İlk aşaması 10 dakika ve sonra aşaması bir saat kadar sürebilir. REM uykusu, bir yetişkinin uyku döngüsünün yaklaşık yüzde 20 ila 25’ini ve bir bebeğin uyku döngüsünün yüzde 50’sinden fazlasını oluşturur.Çoğu rüya REM uykusu sırasında meydana gelir ve öğrenme, hafıza ve ruh halinde rol oynadığı düşünülmektedir. 

REM Uykusu Nedir?

Uyku döngüsü, REM uyku aşamasına geçmeden önce REM olmayan uyku (NREM) ile başlar. REM uykusunun ilk aşaması genellikle 10 dakika sürer ve her aşama giderek uzar. REM uykusunun son aşaması bir saate kadar sürebilir.REM uykusu sırasında vücut ve beyin aşağıdakiler dahil çeşitli değişikliklerden geçer:

  • Gözlerin hızlı hareketi.
  • Hızlı ve düzensiz nefes alma.
  • Artan kalp atış hızı (uyanma seviyelerine yakın).
  • Vücut ısısındaki değişiklikler.
  • Kan basıncında artış .
  • Uyanıkken görülene benzer beyin aktivitesi.
  • Beyin tarafından artan oksijen tüketimi.
  • Hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel uyarılma.
  • Yüzün ve uzuvların seğirmesi.

Çoğu insanda, beyin omuriliğe kolların ve bacakların hareketini durdurması için sinyal verdiği için geçici bir felç durumu yaşanır. Bu kas aktivitesi eksikliği atoni olarak bilinir ve rüyalarımızı canlandırmanın neden olabileceği yaralanmayı önlemek için koruyucu bir mekanizma olabilir.REM uykusu, beyin aktivitesindeki artıştan dolayı genellikle çok canlı rüyalarla ilişkilendirilir. Kaslar hareketsiz olduğu için ve beyin çok aktif olduğu için bu uyku evresine bazen paradoksal uyku denir. “REM uykusu nedir” sorusunu cevaplandırdığımıza göre, sıra NREM uykuda:

REM Olmayan Uyku (NREM)

REM uyku aşamasına girmeden önce vücut, REM olmayan uykunun her bir aşamasından geçer. NREM’in her aşaması 5-15 dakika sürer.Evre 1 – REM dışı uyku: Bu aşamadaki bir kişi uyanıklık ile uyku arasında ya da çok hafif uyku halindedir.Evre 2 – REM dışı uyku: Bu aşama biraz daha derin bir uyku ile karakterizedir. Vücut ısısı düşer ve kalp atış hızı yavaşlar.3. ve 4. Evre – REM dışı uyku: Yavaş dalga uykusu veya delta uykusu olarak bilinen derin ve onarıcı uyku halidir. Kaslar gevşer, kaslara kan akışı artar ve vücut dokuyu onarır ve büyütür. Hormonlar salınır ve enerji depoları yenilenir.İnsanlar yaşlandıkça, daha az NREM uykusu alma eğilimindedirler. 30 yaşın altındakiler genellikle her gece 2 saat iyileştirici uyku yaşarken, bu süre yetişkinlerde sadece 30 dakika. 

Rem Uykusu Özellikleri

REM uykusunun öğrenmeye, hafızaya ve ruh haline fayda sağladığına inanılıyor. Rem uykusu, bebeklerde beyin gelişimine de katkı sağlıyor. Bu uykunun olmaması, fiziksel ve duygusal sağlık için olumsuz etkilere sahip olabilir.

Öğrenme ve Hafıza

Araştırmalar, insanların REM uykusuna giremediklerinde, uykuya dalmadan önce kendilerine ne öğretildiğini hatırlamakta güçlük çektiklerini gösteriyor.Sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışma, sadece 4 günlük REM uykusuzluğunun, beynin uzun süreli belleğe katkıda bulunan bölümündeki hücre çoğalmasını etkilediğini göstermiştir.Hem REM hem de REM olmayan uykunun bir kombinasyonunun öğrenme ve hafıza için önemli olması muhtemeldir.

Merkezi Sinir Sistemi (CNS) Gelişimi

REM uykusu özellikle bebeklerde beyin gelişimi için önemli olabilir. Bazı araştırmalar, bu uyku aşamasının, olgun sinir bağlantılarını geliştirmek için gerekli sinirsel uyarımdan sorumlu olduğunu gösteriyor.Bu bulgular, bebeklerin neden her gece daha yüksek seviyelerde REM uykusuna ihtiyaç duyduklarını ve insanlar yaşlandıkça REM uykusunun dakika sayısının düşebileceğini açıklamaya yardımcı olabilir.

REM Uykusunun Eksikliğinin Sonuçları

REM uykusunun olmaması şunlarla ilişkilendirilmiştir:Azaltılmış başa çıkma becerileri: Araştırmalar, REM uykusundan mahrum kalan hayvanların, baş etme mekanizmalarında anormallikler ve tehdit edici olmayan durumlarda bile savunma tepkileri verebileceğini gösteriyor.Migren: Yeterli REM uykusu almamak migrenle ilişkilendirilmiştir.Aşırı kilo: Pittsburgh Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, kısa uyku sürelerinin ve azalmış REM uykusunun çocuklarda ve ergenlerde aşırı kilo ile ilişkili olduğunu buldu.

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Bazı insanlar, normalde REM uykusu sırasında yaşanan kas felcinin meydana gelmediği bir durum olan REM uyku davranış bozukluğundan (RBD) etkilenir. Bu, kişinin canlı rüyalar görmesine neden olur. Örneğin, uyku sırasındayken bir yerleri tekmeleyebilir, bağırabilir veya sallanabilirler.REM uyku davranış bozukluğunun başlangıcı kademeli olma eğilimindedir ve semptomlar zamanla kötüleşir.RBD, beyindeki sinir yollarının arızalanmasından kaynaklanır. Gelişimi için risk faktörleri şunları içerir:

  • Erkek olmak.
  • 50 yaşın üzerinde olmak.
  • Bazı antidepresanlar da dahil olmak üzere belirli ilaçları kullanmak.
  • Parkinson hastalığı veya Lewy vücut demansı gibi nörodejeneratif bir bozukluğa sahip olmak.

REM uyku davranış bozukluğunun tedavisi, durumu yaşayan kişi ve onunla uyuyan partnerinin güvenliği artırmak için ilaçları ve uyku ortamında değişiklikler yapmayı içerir.

REM Uykusu Nasıl Yapılır / İyileştirilir

İyi bir gece uykusunun faydalarından yararlanmak için hem REM hem de NREM uykusunu geliştirmenin birkaç yolu vardır. Aşağıdaki ipuçları REM uykusunu iyileştirmeye yardımcı olabilir:

Yatma Vakti Rutini Oluşturun

Her gece aynı uyku vakti rutinini takip etmek bedeni ve zihni uykuya hazırlar. Düzenli bir yatma vakti rutini, uykuda geçirilen süreyi en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir ve potansiyel olarak yaşanan REM uyku aşamalarının sayısını artırabilir.

Gece Uyanma Süresini Azaltın

Yüksek sesler, yüksek sıcaklıklar ve parlak ışıklar uykuyu kesintiye uğratabilir. Optimum uyku koşulları için, cep telefonlarını ve diğer gürültü kaynaklarını kapatın ve ışık kaynaklarını yatak odasından çıkarın.  

Yeterli Uyku Almak

Sağlıklı bir yetişkin, gecede 7-9 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bundan daha az uyumak, yaşanan REM uykusu aşamalarının sayısını azaltır.

Tıbbi Durumları Ele Alın

Uyku apnesi gibi belirli tıbbi durumlar uyku kalitesini etkileyebilir ve REM uykusunu etkileyebilir.

Yatmadan Önce Alkolden Kaçının

Yatmadan önce orta ila yüksek seviyelerde alkol alımı, yaşanan REM uykusu aşamalarının sayısını azaltabileceğinden ve ilk REM aşamasına girerken herhangi bir miktarda gecikme yaşandığından, yatmadan önceki saatlerde alkol tüketiminden kaçınılması önerilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.