Refleksoloji Nedir? Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda çokça duyduğumuz refleksoloji kökeni Uzak Doğu olan destekleyici ve tamamlayıcı bir tedavi şeklidir. Oldukça rahatlattığı ve gerilimi ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Bir çeşit masaj yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Çeşitleri el ve ayak refleksolojisi olarak bilinse de en çok uygulanan yöntem ayak refleksolojisidir.Yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan refleksoloji dünyaya hızla yayılmış ve Batı ülkelerinde çokça uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde de son yıllarda refleksoloji kursu ve eğitimleri verilmektedir.Ayak refleksolojisi nedir ve nelere faydası vardır merak ediyorsanız makalemizde faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji sinir noktalarının belirli tekniklerle uyarılarak ortaya elektrokimyasal etki oluşturulması ve nöronlarında yardımı ile belli organların bu etki ile uyarılmasıdır. Destekleyici ve tamamlayıcı bir tedavi şeklidir. El ve ayak refleksolojisin de belli noktalar el ile masaj yapılır gibi uyarılması ile birçok rahatsızlık ve psikolojik sorunlar da fayda sağlamaktadır.Aslında bu uyarı sinirlere ve kan dolaşımına etki etmekte ve ilgili organ bu şekilde tedavi edilmektedir.Refleksolojinin olumlu etkisi otistik ve spastik çocuklarda, felçlilerde, panik atak, depresyon, anksiyete ve sinir sistemi üzerinde kanıtlanmış olup stresi ortadan kaldırdığı saptanmıştır. Kan dolaşımını hızlandırmakta, vücudun toksin atmasını sağlamaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirilmektedir.Uyku problemi yaşayanlarda, bel ve boyun fıtığı hastalıklarında, migren, astım, romatizma, regl ağrıları ve gerilimlerinde, hormonal sorunlarda destekleyici tedavi olarak uygulanmaktadır. Fizik tedavi sırasında uygulanarak etkisinin arttırılması sağlanmaktadır.Refleksoloji uygulaması sonunda hastalar kendilerini dinlenmiş ve rahatlamış hissettiklerini belirtiyorlar. Tüm vücuda masaj yapılmış etkisi olduğu verilen bilgiler arasındadır. Uyku kalitesini arttırdığı ve vücudu arındırdığı önemli faydaları arasında sayılmaktadır.Refleksoloji kliniklerde uygulanabildiği gibi tekniği öğrenilerek basit birkaç adımı evde de uygulanabilmektedir. Bu eğitimi veren refleksoloji kursu ve okulları Avrupa’ da ve Amerika’ da oldukça yaygınlaşmıştır. Son yıllarda ülkemizde de özellikle refleksoloji kursu birçok yerde açılmıştır. Temel teknik eğitimleri birkaç günde öğretilse de uygulanan etkiye verilen tepkileri anlamak yaklaşık bir yıl süren eğitimden sonra mümkün olmaktadır.Basit Refleksoloji uygulamasının adımlarından bahsedelim.

Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır?

Özellikle uyku problemi yaşayanların mutlaka gece yatmadan uygulamalarını önereceğimiz Refleksoloji temel adımlarından bahsedelim. Bu vereceğimiz uygulama adımlarını kendiniz yapabileceğiniz gibi bir başkası tarafından da uygulanması mümkündür.Öncelikle ayakları rahatlatarak başlıyoruz. Ayaklarınızı bastırın, sıkıştırın, hafifçe vurun ve oldukça yumuşak bir şekilde avuçlarınızda yoğurun. İki ayak başparmağınızı geriye taban çukurunuza doğru 5-10 saniye çekin ve bırakın.Daha sonra el baş parmağınızı ayağın arkasına koyun ve baş parmak ucuna kadar bastırarak götürün. Belli refleks noktalarına baskı uygulayın. Bu noktaları aşağıda ki şemada bulabilirsiniz. Vücudunuzda ağrıyan ve şikayetiniz olan organlara denk gelen noktaları bularak parmağınızın üst kısmı ile baskı uygulayabilirsiniz.Her iki ayağa da bu uygulamaları tekrar yapın ve hafif dokunuşlarla uygulamayı sonlandırın. Daha sonra parmak uçlarınızla ayağın üstüne, arkasına, yanlarına hafifçe dokunun ve gezdirin. Bu rahatlatıcı dokunuşlarla gevşediğinizi ve rahatladığınızı hissedeceksiniz. Yaklaşık 15 dakika sürecek bu basit Refleksoloji uygulaması ile sağlıklı bir uyku uyuyabilirsiniz.

Refleksoloji Noktaları Nerelerdir?

Refloksoloji uzmanları ayak haritası kullanarak tüm organların eşleştiği noktaları bulurlar ve bu noktalara uyarıcı etki yaparlar. Bu noktalardan kısaca bahsedecek olursak, ayak baş parmağının altında ki etli yuvarlak kısım göğsü, ayağını kıvrımı ise omurga kıvrımlarını yansıtır.Sağ ayağın taban çukurunun dışa doğru olan kısmı karaciğeri, her iki ayağın taban çukurunun iç kısmı mideyi, orta kısım pankreası ve topuğa yakın kısım böbrekleri gösterir. Topuklarla çukur arasındaki kısım bağırsakları, topuğun iç kısmı mesane ve pelvik bölgeyi etkiler. Taban çukuru ile parmaklar arasındaki bölgede ise dışta omuzlar, ortada akciğerler, içte de kalp bulunmaktadır. Parmak bölgesi baş ve boyun noktalarından ibarettir. Ayak serçe ve yüzük parmakları kulakları, orta ve işaret parmağı gözleri etkiler.Tabi ki bu belirttiğimiz noktalar ayak haritasından bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Doğru noktalara uygulanan etki rahatsızlığın giderilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Refleksoloji Nasıl Uygulanır?

Klinik refleksoloji uygulamalarında hasta özel tasarlanmış koltuğa uzanır ve rahatsızlığına bağlı olarak 10 ile 45 dakika arasında uygulama yapılır. Ayak refleksoloji uygulamasında rahatsızlığın nedeni hangi organ ise o organdan çıkan ve ayağın altında bulunan sinir noktasına baskı uygulanarak yapılır.Bebeklere yapılan ayak refleksoloji uygulamaları genellikle anne kucağında ya da yumuşak bir minder üzerinde yapılmaktadır. Ayak refleksoloji sırasında hastanın psikolojisi olumlu etki sağlanması açısından çok önemlidir.Ayak refleksoloji yapan kişi hastanın rahatsızlığına denk gelen sinir ucuna baskı uygularken hafif acı olması normaldir. Ancak hasta genelde acı duymaz ve kendini rahatlamış ve gevşemiş hisseder. Özellikle stresten kaynaklı rahatsızlıkların tedavisinde oldukça etkili bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.Ayak refleksolojinde hangi ayağa masaj uygulanacağı var olan hastalığa bağlıdır. Sağ ayak vücudun sağ tarafındaki organ ve bölümleri, sol ayak vücudun sol tarafında ki organ ve bölümlerini temsil etmektedir. Ayak tabanlarını vücut olarak düşünürsek organları vücudumuzda bulunan yerleri düşünülerek temsil noktaları kabaca bulunabilir.Ayak refleksolojisine başlamadan önce bilinmesi gereken bazı temel hususlar vardır. Öncelikle ortam rahat, sessiz ve sakin olmalıdır. Eller ve ayaklar temiz olmalıdır. Masaj yapan kişinin gıdıklanmayı önlemek için masajı oldukça sıkıca bastırarak yapması gerekir. Öncelikle ayak bileği boyunca uzanan kaslar ve sinirler rahatlatılmalı ve taban masajına daha sonra geçilmelidir.Birde ayak refleksolojisi sırasında bazı noktalarda hassasiyet olabilir. Bu hassasiyet olan nokta hangi organ veya bölgeyi temsil ediyorsa o bölgede sorun olabileceğinin habercisi olabiliyor. Bu noktaya uygulanan refleksoloji ile olabilecek hastalıklar önlenmekte ve vücudun kendini onarması sağlanmaktadır.Ayak refleksolojisi herkes için uygun mudur? Bazı rahatsızlıklarda değildir. Bunlar varis, damar tıkanıklığı, kanser gibi hastalıklardır. Kırıklarda, iyileşmeyen kanamalı yaralarda ve gut hastalığında uygulanmaması önerilir. Ayrıca hamileliğin ilk 6 ayında yapılması da sakıncalıdır.Ayak refleksoloji uygulamasını yapacak kişinin anatomi bilgisine sahip olması önemlidir. Bu yüzden refleksoloji kursunda temel anatomi dersleri de verilmektedir. Ayrıca refleksoloji kursunda kursiyerlere refleks noktalarını saptayabilme ve refleksoloji temel tekniklerini kullanma eğitimi v
erilmektedir. Bir yıl süren eğitim sonunda sertifika alan öğrenciler artık hastalara refleksoloji uygulaması yapacak beceri ve bilgiye sahip olabiliyorlar.Ayak refleksolojisi sadece belli bir hastalığın tedavisinde değil rahatlama amacı ile de uygulanmaktadır. Ayaktaki refleks noktaları ile organlar arasında enerji kanalları ile bağlantı vardır. Eğer vücutta herhangi bir rahatsızlık varsa enerji kanalı kapanmaktadır. Ayak refleksolojisi bu kapalı kanal açılmakta ve enerji akışı sağlanmaktadır. Enerji akması ile vücudun doğal dengesi sağlanır ve rahatsızlık büyümeden önlem alınmış olunur.Eğer sizde ayak refleksolojisi tekniğini öğrenmek isterseniz bulunduğunuz şehirde ki refleksoloji kursunda eğitim almalısınız. Yaklaşık bir yıllık eğitim sonrasında hem kendiniz hem de yakınlarınız için bu rahatlatıcı ayak refleksolojisini kolaylıkla uygulayabilirsiniz.Ayrıca önemli bir noktadan bir kez daha bahsederek bitirelim. Ayak refleksolojisi destekleyici ve tamamlayıcı bir tekniktir. Rahatsızlığın tedavisi için mutlaka uzman doktor ile görüşmeli ve önereceği tedaviyi uygulamalısınız.

Yorum yapın