Çok fazla belgesel konusu olmuş ve Brezilya ormanlarının derinliklerinde yaşayan Piraha Kabilesi insanları, geçmişin ve geleceğin ne olduğunu bilmiyorlar, uzun bir uykuyu tehlikeli görüyorlar ve stresin ne olduğu hakkında hiçbir fikirleri yok. Bütün bu nüanslar, modern bir insanın onları anlamasını oldukça zorlaştırıyor. Piraha’ya onlara hayatı öğretmek için gelen bir misyoner, bu insanların dünyadaki en mutlu insanlar olduğu sonucuna vardı.Fotoğrafçı ve gezgin Alexander Fedorov aracılığıyla bu gizemli insanların nadir fotoğraflarını sizlere gösterirken aynı zamanda, dünyayı bu gezegendeki çoğu insandan farklı gören Piraha kabilesi halkı hakkındaki en şok edici gerçekleri de paylaşacağız.
- Piraha kültürünün özü çok basit bir şekilde açıklanabilir, “Burada ve şimdi yaşayın.” Onların dilinde yalnızca şimdiki zaman vardır çünkü bu insanlara göre, başkalarına aktarılabilecek tek önemli şey şu anda olan şeylerdir.
- Pirahalılar uyumanın zararlı olduğuna inanıyor. Bazı kişilerin 8 saat uyuduğunu öğrenince şok oldular. Uzun bir süre uyursanız, tamamen farklı bir insanı uyandırabileceğinizden emindirler. Ancak bu rejimin, bu insanların yaşadığı bölgenin yılanlarla dolu olmasından dolayı oluştuğu kanaatinde olanlar da var. Bu nedenle, her gece 2 saatten fazla uyumazlar.
- Yalnızca açık ve koyu renkleri ayırt ederler. Piraha kabilesi insanları kırmızı ve sarı renklerin yanı sıra yeşil ve mavi renkleri karıştırır.
- Piraha kabilesinin nüfusu Wikipedia’ya göre sadece 800 kişidir.
- Genellikle ilkel kabilelerin temsilcileri, onurlarını ve saygılarını kaybetmektense hayatlarını kaybetmeyi tercih ederler. Ancak Piraha insanları farklıdır. Temelde öfke veya kızgınlığın ne olduğunu anlamıyorlar. “Haaiohaaa balığı suya düşürdüyse, bu kötüdür – balık yok, akşam yemeği yok. Ama elbette bu Haaiohaaa’nın hatası değil. Haaiohaaa balığı basitçe suya düşürdü ”diye düşünebilirler.
- “Yüzyıl”, “zaman” ve “tarih” gibi kelimeler Piraha kabilesi insanları için anlamsızdır. Neredeyse hiçbiri büyükanne ve büyükbabalarını hatırlamıyor. Daha önce kabilelerine ne olduğu sorulduğunda, çok kısa bir cevap veriyorlar, “Her şey aynı, her zaman öyle.”
- Anneler çocuklarına masallar anlatmaz. Dahası, burada kimse herhangi bir hikaye anlatmaz: kolektif hafıza, yalnızca kabilenin yaşayan en yaşlı üyesinin kişisel deneyimine göre şekillenir.
- Ayrıca, Piraha halkı suçluluk ve utancın ne olduğunu da bilmiyor. Bir koca karısını genç ve çekici olmayı bıraktığı için kolaylıkla terk edebilir. Kadın isee ona kızmayacak, bunun yerine şöyle bir şey söyleyecektir: “Olduğu için oldu, hepsi bu. Bu, başka bir adam arama zamanının geldiğini gösteriyor.“
- Kendi dillerinde sol ve sağ tarafları gösterecek kelimeler yoktur. Dahası, Piraha kabilesi halkı bunun neden gerekli olduğunu anlamıyor.
- Piraha anneleri kaç çocuğu olduğunu bilmiyor. Ancak yavrularını yüzlerinden ayırt edebilirler. Hatta Piraha kabilesi halkı, “bir” kelimesini bile anlamıyor. Yine de, “birkaç” ve “çok” gibi terimlere sahipler. Bu, birkaç çocuğu olduğunu söyleyebilecekleri ancak tam sayıyı söyleyemeyecekleri anlamına gelir.
- Piraha kabilesi, modern uygarlığın başarılarına hiç ilgi göstermiyor. Dahası, modern insanların yaşam tarzını tam olarak anlamıyorlar. “Nasıl bu kadar uzun uyuyabilirsin?” – Piraha’nın dünyanın geri kalanı hakkında düşündüğü şey bu. Yine de kıyafet giymeye ve alüminyum mutfak gereçleri, iplik, kibrit ve olta takımı kullanmaya başladılar.
- Herhangi bir din ya da Tanrıya inanç yok. Üstün şeylere olan inanç var olsa da, çoğu Piraha insanı buna sahip değildir ve buna ihtiyaç duymaz.
- Her birkaç yılda bir, Piraha kabilesi insanları hayatlarının sonraki dönemi için kendilerine yeni bir isim alırlar.
- Tuhaf zaman algıları nedeniyle, bu sıra dışı insanlar yiyecekleri ileride kullanmak üzere saklama ihtiyacını görmüyorlar. Dahası, yiyecekleri önemli bir şey olarak görmezler.
- Piraha kabilesinde herkes eşittir, sosyal hiyerarşi diye bir şey yoktur. Belki de, araştırmacıların bu insanlarda inanılmaz bir yaşam sevgisinin ana hatlarını belirlemesinin nedeni budur. Aralarında kıskançlık, öfke, hırsızlık, komplo ya da entrika yoktur.
- “Teşekkür ederim”, “Üzgünüm” veya “Hoş geldiniz!” Demiyorlar. Başka bir deyişle, herhangi bir nezaketleri yok. Piraha halkı, neden bu tür formalitelere ihtiyaç duyduğumuzu da anlamıyor. Bu insanların hepsi, gereksiz nezaket eylemleri olmadan birbirlerine sıcak davranıyorlar.
- Misyoner ve dilbilimci Daniel Everett, Piraha’ya medeniyetin tüm faydalarını öğretmek istedi ve uzun yıllar boyunca hiç acelesi olmayan, her zaman gülen ve günahı anlamayan bu insanlar arasında yaşadı. Bu süre içinde aniden ateist oldu ve tüm yaşam algısını değiştirdi. Everett’in yaşadığı tüm bu değişimi nedeni, Piraha insanlarının neden hiç kimsenin görmediği birine inanması gerektiğini ve bunun neden bir bireyin mutluluğunu ve yaşamını etkileyebileceğini anlamadığı içindi.
- Piraha insanları ruhsal bozukluklardan veya depresyondan muzdarip değil. Everett’e göre bu ulus, yasaklanmış maddeler veya antidepresanlar almadan olağanüstü bir yaşama sahiptir.
- Piraha kabilesi insanlarına bazen dünyanın en mutlu insanları denir. Bazı uzmanlara göre, bazı insanlar geçmişi hatırlayarak ya da diğer kültürlerin özelliklerini inceleyerek vakit geçirirken, bu insanlar sadece kendi hayatlarını yaşıyor, gülümsüyor ve herhangi bir sıkıntı yaşamıyor.