Guernica Tablosunun Hikayesi ve İncelemesi
Muhtemelen Picasso’nun en ünlü eseri olan Guernica Tablosu, İspanya İç Savaşı sırasında Nazilerin Bask kasabası Guernica’da yaptığı yıkıcı bombalamaları sırasında bir tepki olarak resmedilen en güçlü ve dikkat çeken siyasi eserlerden biridir.Guernica tablosu, savaşın trajedilerini ve bunun bireylere, özellikle masum sivillere verdiği acıyı gösteriyor. Bu çalışma anıtsal bir statü kazanmış, savaş trajedilerinin devamlı bir hatırlatıcısı, savaş karşıtı sembol ve barışın somutlaşmış hali olarak görülmüştür. Guernica tablosu tamamlandıktan sonra kısa bir turla dünya çapında gösterildi, ünlü oldu ve büyük beğeni topladı. Bu tur, İspanya İç Savaşı’nın dünyanın dikkatini çekmesine yardımcı oldu.Guernica tablosuna dair yorumlar ve incelemeler çok çeşitlidir ve birbiriyle çelişir. Hikayesine dair sanat tarihçisi Patricia Failing, “Boğa ve at İspanyol kültüründe önemli karakterlerdir. Picasso’nun kendisi kesinlikle bu karakterleri zaman içinde birçok farklı rol oynamak için kullandı. Bu tablo, boğa ve atın özel anlamını yorumlama görevini yerine getirdi. İlişkileri, Picasso’nun kariyeri boyunca çeşitli şekillerde tasarlandı.” açıklamasıyla Guernica tablosunu övmüştü.
Başyapıtın Tarihsel Bağlamı
Guernica, Bask Ülkesinin Biscay iline bağlı bir kasabadır. İspanya İç Savaşı sırasında, Cumhuriyetçi direniş hareketinin kuzey kalesi ve Bask kültürünün merkez üssü olarak kabul edildi ve birçok çalışmaya katkıda bulundu.Cumhuriyetçi güçler, hükümete ve nihai amaçlara çılgınca farklı yaklaşımlar sergileyen, ancak Milliyetçilere ortak bir muhalefet sergileyen çeşitli gruplardan (Komünistler, Sosyalistler, Anarşistler) oluşuyordu. General Francisco Franco’nun önderliğindeki Milliyetçiler de hizipleştirildi, ancak daha az bir ölçüdeydi.26 Nisan 1937 Pazartesi günü saat 16:30’da, Albay Wolfram von Richthofen komutasındaki Alman Condor Lejyonu savaş uçakları Guernica’yı iki saat kadar bombaladı. Bu sırada Hitler’in önderliğindeki Almanya, Milliyetçilere maddi destek vermişti ve savaşı yeni silah ve taktikleri test etmek için bir fırsat olarak kullanıyordu. Daha sonra, yoğun hava bombardımanı Blitzkrieg taktiğinde çok önemli bir ön adım haline geldi.Guernica, modern sanatın bir simgesi ve zamanımızın Mona Lisa’sıdır. Leonardo da Vinci, bir Rönesans huzuru ve özdenetim idealini uyandırırken, Guernica, Picasso’nun, sanatın her insanı özgürleştiren ve siyasi eylemlerden uzak bir olgu olduğuna dair düşüncelerini anlatır.
Guernica Tablosu İle İlgili Bazı Gerçekler
Bir Protesto Sembolü
Picasso’nun en önemli siyasi eseri olan Guernica, bir sanat eseri ve bir protesto sembolü olarak geçerliliğini korudu ve Bask kasabasının kabusunun anısını canlı tuttu. Picasso, II.Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Paris’te yaşarken, bir Alman subayının dairesinde Guernica tablosunun bir fotoğrafını gördükten sonra ona “Bunu sen mi?” Diye sorduğu iddia edildi. Picasso cevap verdi, “Hayır, sen yaptın.”
Guernica Tablosu, Başkası Tarafından Yaptırıldı
Guernica yaptırılmış bir tablodur. Guernica’nın bombalanmasından sonra Picasso, ülkesinde olup bitenlerin farkına vardı. O sırada İspanya Cumhuriyet hükümeti tarafından 1937 yazında düzenlenecek olan Paris Sergisi için bir duvar resmi üzerinde çalışıyordu. Ancak olayların üzerine bu çalışmadan vazgeçti ve 1 Mayıs 1937’de Guernica tablosuna başladı. Bu, birkaç aydır biraz tarafsızca çalıştığı önceki çalışmasının aksine hayal gücünü büyüledi.
Resimdeki Yırtık Gazete Kağıdı
Picasso, Guernica bombalamasını gazetede okuduğu makaleden öğrendiği için, resimde yırtık gazete kağıdı önermesi bulunuyor.Picasso‘nun ülkesine olan sevgisi ve adalet duygusu bulunduğu yerden daha ağır basıyordu. Naziler 1937’de İspanya’nın Guernica kasabasını bombaladıklarında, doğduğu ülke olan İspanya’ya birkaç yıldır gitmemişti. O sırada Paris’te yaşıyordu ve asla yaşamak için doğduğu yere geri dönmedi. Yine de ağırlıklı olarak kadınları ve çocukları öldüren saldırı, sanatçıyı oldukça derinden sarsmıştı.
Eserin Orijinaline Zarar Vermek İsteyenler Vardı
1974’te, savaş karşıtı bir eylemci ve sanatçı olan Tony Shafrazi, Guernica tablosunu protesto amacıyla kırmızı sprey boyayla bozmak ve ona zarar vermek istiyordu. Amacına ulaştı da, eser o sırada New York Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergileniyordu. Görevliler hemen tabloyu temizlediler ve Tony Shafrazi, esere zarar verme girişimi suçundan ötürü hapse girdi.
İlerlemeyi Kayıt Altında Tuttu
“Guernica” yı çizdiği sırada Picasso, bir fotoğrafçının ilerlemeleri kaydetmesini istedi. Tarihçiler, ortaya çıkan siyah beyaz fotoğrafların sanatçıya, sanat eserinin daha önceki renkli versiyonlarını daha sade, daha etkili bir paletle revize etme konusunda ilham verdiğine inanıyor.
Bombalamanın Neticesini Temsil Etmesi İçin Soluk Renkler Kullandı
Sanatçı bombalamanın neticesini ifade etmek için renk çeşitliliğini azaltmakla kalmadı, aynı zamanda minimum parlaklıktaki boyaları kullandı. Gri, beyaz ve mavi-siyah tonlarının yanı sıra mat kaplama, sanat eseri için açık sözlü ancak süssüz ve sade bir ton oluşturuyor.
Picasso, Tabloda Diğer Eserlerini de Vurguladı
Sanatçının imza eserlerinden ikisi olan Minotaur ve Harlequin, Guernica tablosunda figür olarak yer alıyor. İrrasyonel gücü simgeleyen Minotaur, eserin sol tarafına hakimdir ve tablonun çözümlemesini yapanlara göre oldukça önemli bir yere sahiptir. Merkezin hemen dışında, solda kısmen gizli bir bileşen olan Harlequin, elmas şeklinde olmasıyla dikkat çeken gözyaşları ile ağlıyor. Harlequin, geleneksel olarak ikiliği simgelemektedir. Picasso’nun sanatının ikonografisinde, yaşam ve ölüm üzerinde gücü olan mistik bir semboldür.