Omuz Tutulmasının Sebepleri Nelerdir?
Omuz tutulması, çoğunlukla önemli bir sağlık sorununun belirteci olmamakla birlikte; kişinin konforunun bozulması, hareketlerinin kısıtlanması ve uykuya dalma sürecinde zorlanmasına sebep olabilir. Omuz tutulmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler; kişinin terledikten sonra vücudunun soğuğa maruz kalması, boyun kaslarının cereyana maruz kalması, omuz kaslarına aşırı miktarda yüklenmek, iş ortamında ve çalışma esnasında yanlış pozisyonda durmak ya da oturmak, uyuma pozisyonundaki yanlışlık, vücudun alışkın olmadığı miktarda yoğun egzersiz yapılması ya da anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar şeklinde sıralanabilir.
ÖNCELİKLE : Doğru bir şekilde yatmazsanız ağrınız daha da şiddetlenebilir bu durumu önlemek için; Omzun üzerinde uzanmak size acı veriyorsa, aşağıdaki konumlarda yatarsanız rahatsızlığı azaltabilirsiniz: Boynunun altındaki yastıkla iyi tarafınıza yatın. Ağrılı kolunuzu vücudunuzun önünde desteklemek için katlanmış bir yastık kullanın. Sırtınızın arkasındaki bir başka yastık sizin ağrılı yanınıza dayamanızı durdurabilir. Sırt üstü yatmayı tercih ederseniz, ağrılı kolunuzun altına bir veya iki yastık kullanın.

Omuz Tutulmasına Ne İyi Gelir?
- Sıcak Kompres Uygulaması: Tutulmalara karşı sıcak uygulama yöntemi kasları gevşeten ve tutulma tedavilerinde en çok işe yarayan tedavi yöntemlerinin başında gelir. Ayrıca sıcağın omuza uygulanmasında kullanılan materyalin nemli olması bu tedavi yönteminin etkinliğini artıracaktır. Sıcak kompres uygulaması için sıcak su ile ıslatılmış havlu ya da benzeri bir bez ütü ya da saç kurutma makinesi yardımıyla ısıtılarak omuza konur. Ayrıca bunun yerine eczanelerde bulabileceğiniz nemli ısı bantlarından da yardım alabilirsiniz.
- İlaç Kullanımı: Omuz bölgesine tutulmayı ve ağrısını hafifletmesi için kremler sürmek, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardan destek almak da sıcak kompres uygulamasına son derece yardımcı olacak tedavi yöntemlerindendir. İlgili tüm ilaçlar kullanılmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
- Masaj Uygulaması: Omuz tutulması vakalarında doğru uygulanan bir masaj da en az diğer yöntemler kadar kasları gevşetme açısından yararlı olacaktır. Bunun yanında yapılan masajın bazı yağlar ile desteklenmesi etkinliğini daha da artırıp iyileşme sürecine ivme kazandırabilir. Bu yağların başında kantaron yağı ve zeytinyağı karışımı gelir. Özellikle kantaron yağının tutulmalar üzerindeki etkisi şaşırtıcı derecede fazladır. Bunun yanında kekik, susam, alabalık, karabiber, sarımsak ve zeytinyağının bir araya getirilmesiyle oluşturulacak karışım ile yapılan masaj da omuz bölgesindeki tutulmanın tedavisinde büyük ölçüde etkili olacaktır.
- Egzersiz: Omuz tutulmasının en büyük tedavi yöntemlerinden biri de hastanın yapacağı egzersizlerdir. Çoğu omuz tutulması kişinin doğru biçimde yapacağı egzersizler yardımıyla giderilebilir. Bu egzersizler başın öne, arkaya, sağa ve sola yavaşça ve ağrı imkan verdiği ölçüde yapılması ile gerçekleştirilir. Ayrıca bu hareketlerin alışkanlık haline getirilip özellikle masa başı çalışanlar tarafından gün içinde aralıklı olarak uygulanması tutulmaların büyük ölçüde önüne geçecektir.
- Doktor Tedavisi: Yapılan tüm bu tedavi yöntemlerine karşın omuz tutulması 1 haftadan fazla süredir devam ediyor ise bir doktordan yardım alınmalıdır.