Niasin Nedir? Niasin Eksikliginde Görülen Hastalıklar

Niasin, genel olarak B3 vitamini olarak bilinen bir besin ögesidir. Dayanıklı bir molekül formu olduğu için ısı ve ışık farklarından etkilenme oranı çok azdır. B3 vitamini Niasin haricinde Niasinamid olarak da adlandırılmaktadır. Suda çözünen bir vitamindir ve birçok besinde bulunmaktadır. Niasin yapılan araştırmalar sonucunda birçok farklı rahatsızlık ve sağlık sorunlarında uzun vadede tedavi edici bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Peki, Niasin nedir? Ayrıca, Niasin faydaları nelerdir? Niasin, öncelikle birçok vitamin gibi vücudun ihtiyacı, sürekli olan bir besindir. Düzenli olarak alınması gereken bir yapısı vardır. Bu nedenle de, diyetlerde günlük miktarı karşılayacak besinler önerilmektedir. Öyleyse Niasin içeren yiyecekler nelerdir, göz atalım.

Niasin Bulunduran Besinler

Besinler içinde Niasin’e rastlamak çok kolaydır. Bu nedenle günlük hayatta tükettiğimiz yiyecekler, Niasin içeren yiyecekler arasında sayılabilmektedir. Bu yiyecekler arasında en başta gelenler et ürünleri olan dana ciğeri, tavuk eti ve ton balığıdır. Diğer et ürünleri Dana eti, koyun eti ve somon gibi besinlerde de bol miktarda bulunmaktadır. Süt ve yumurta gibi hayvansal protein kaynaklarında da az miktarda Niasin bulunmaktadır.

Hayvansal gıdaların yanında bitkisel gıdalarda da Niasin alınması sağlanabilmektedir. Ay çekirdeği başta olmak üzere, bezelye, mantar, fındık, fıstık, mayalı ekmek gibi bitkisel kökenli besinlerde de bol miktarda Niasin alınabilmektedir.

Niasin’in Faydaları Nelerdir?

Öncelikli olarak Niasin Nedir sorusuna tam bir cevap bulamadan, Niasin’in ne tür faydalar sağlayacağının bilinmesi söz konusu değildir. Niasin, bir vitaminin farklı türevlerinden oluşan ve B3 olarak adlandırılan besin kaynağıdır. Niasin özellikle protein, karbonhidrat ve yağın sentezini vücutta gerçekleştiren bir öneme sahiptir. Aynı zamanda da DNA oluşumunda önemli bir yapı elemanı olarak görev almaktadır. Niasin’in bu nedenle düzenli olarak alınması ve diyete dahil edilmesi önemlidir. Diğer önemli etkisi de derinin sağlıklı olması ve sinir sistemi ile sindirim sistemi faaliyetlerinin düzenli olması konusunda önemli etkileridir. Fakat bunlar arasında en hayati etkisi ise kolesterolün düzenlenmesi ve düşürülmesinde sağladığı faydadır. Bu şekilde Niasin faydaları hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra eksikliği nelere yol açar o konuya da değinmeliyiz.

Niasin’in Sağlık Sektöründe Kullanıldığı Yerler Nelerdir?

En birincil olarak kolesterol tedavisinde başvurulan bir moleküldür. İlerleyen yaşlarda sıklıkla karşılaşılan organ fonksiyon azalması ya da fonksiyon kaybı için, farklı tedavi yöntemleri oluşturulmaktadır. Genellikle bu tür fonksiyon kayıplarının sebepleri, kan tahlilleri ile tespit edilerek, tedavileri de buna göre geliştirilmektedir. Bu tahlil sonuçlarda bakılan parametrelerden birisi de kolesteroldür. Kolesterol için temel 3 ana karakter vardır. Bunlar LDL (Low Density Lipoprotein), HDL (High Density Lipoprotein) ve Trigliserit olarak incelenmektedir. Kolesterol’ün en önemli etkilediği sistem, Kalp Damar Sistemi’dir. Kalp ve damar sağlığı beslenme alışkanlıkları, stres ve çevre şartları, alkol ve sigara kullanımı, yaşam tarzı gibi birçok parametre ve etmenlerin bileşkesinden ortaya çıkan bir olgudur. Bu şartlar altında kolesterolü dengede tutacak ve kolesterolden kaynaklı olarak rahatsızlıkları ortadan kaldırılması için bazı rejim ve tedaviler önerilmektedir. Bunlar arasında en basit tedavilerden birisi de, Niasin tedavisidir. Niasin, vücudumuzun sağlığı, kalp damar sistemimizin çalışması için önemli bir moleküldür. Nikotinik asit türevi olan, diğer bir adı B3 vitamini olan Niasin, özellikle kolesterol tedavisinde kullanılan önemli bir ilaç ham maddesidir. LDL kolesterol ve trigliserit gbii faktörleri önemli ölçüde düşüren ve iyi huylu kolesterol olarak adlandırılan HDL’nin seviyelerini yükseltici etkisi bulunmaktadır. Bu şekilde oluşturduğu kolesterol dengesi ile LDL faktörünün etkilediği diyabetik rahatsızlıkların da tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Cilde olan olumlu etkisi nedeniyle de sıklıkla başvurulabilen bir tedavi yöntemi olmasının yanında, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Niasin çok sık görülen ve hayati yan etkileri bulunmamakla beraber, çok yüksek dozlarında kaşıntı ve kızarıklık gibi gözle görülebilir etkiler ve uzun süreli kullanımlarda karaciğer fonksiyon bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.

Niasin Eksikliği ve Yol Açtığı Rahatsızlıklar Nelerdir?

İnsan hayatını düzenleyen bu kadar fazla etkiye sahip olan, Niasin eksikliğinde görülen hastalıklar da çok farklı derecelerde ama önemli durumlara sebep olabilmektedir. Alınan besinlerle ihtiyaç olan miktarın alınmaması ve Niasin eksikliğinde görülen hastalıklar aşağıdaki gibidir.

Pellagra; beslenme yetersizliği ile baş gösteren bir hastalıktır. Alkoliklik seviyesinde içki kullanan kişilerde ishal ve zihinsel sorunlarla beraber, cilt iltihabı ve halüsinasyon gibi belirtilerle devam eden bir süre sahiptir. Aynı zamanda belirtiler arasında sindirim sorunları, stomatit ve bazı durumlarda ishal de yer almaktadır. Bazı farklı lezyonların, belirti olarak görülmesi gibi durumlar da oluşmaktadır.

Sindirim Bozuklukları; en birincil belirtisi kabızlık ya da diyaredir. Fark edilmesi açısından yemek borusunda oluşan yanma hissi ve mide bulantısı gibi durumların kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bu tip rahatsızlıklar olabileceği gibi, demans ve depresyon gibi psikolojik durumlar oluşabilir ve bu sorunların devamında ciddi hastalıklara dönüşme riski taşımaktadır. İlerleyen aşamalarda mani ve paranoya gibi ciddi sorunlarla karşılaşan birey, hayatında büyük olumsuzluklar yaşayabilmektedir.

Yorum yapın