Beyin kendini değiştirmek ve geliştirmeye yarayan birçok yeteneğe sahiptir ve gelişiminin zirvesi 0-3 yaş ve 12-24 yaş arasıdır. Prefrontal korteks ise tüm görevleri ile gelişimi sağlayan beyin organelidir. Beyindeki akıl yürütme, problem çözme, anlama, yaratıcılık ve azim gibi konularda prefrontal korteks büyük rol üstlenir.Bilimsel bulgulara göre, tüm bu işlevleri yerine rahatlıkla getirebilen bir prefrontal kortekse sahip olmak, hem akademik hem de sosyal yaşamdaki gidişatınızı olumlu etkileyecektir. Prefontal korteksin sağladığı tüm bu işlevler, yürütme işlevi olarak adlandırılır ve prefrontal korteks; alacağı olası bir hasarı, size tüm bu yürütme işlevlerinde ciddi sorunları ortaya çıkararak yansıtacaktır.
Prefrontal korteks, gözlerin ve alnın hemen arkasında bulunan beyin bölümüdür. Beynin diğer bölümlerine kıyasla prefrontal korteks, kişiliğimizi, hedeflerimizi ve değerlerimizi belirler. İçinde bulunduğumuz bir işe olan konsantrasyonumuz ve azmimiz de buradan tetiklenir.Herhangi bir zarar gördüğü takdirde kişilikte ve davranışlarda ciddi bozukluklara sebep olur. Bu sebeple sağlıklı sosyal ilişkiler ve karar verme mekanizmasının sağlıklı işlemesi için prefrontal korteks insanlar için hayati önem taşır.
Prefrontal korteksin sol ve sağ tarafları farklı işlevlere sahiptir: sol taraf yaklaşıma, olumlu hedeflere ve duygulara daha fazla odaklanırken, sağ taraf kaçınma ve olumsuz duygulara daha fazla odaklıdır. Sol tarafın daha fazla dopamin aktivitesine (motivasyon ve ödül mekanizması ile ilişkili) sahip olduğunu, sağın ise daha fazla norepinefrin aktivitesine (anksiyete ile ilişkili) sahip olduğunu belirtmek gerekir. Olumlu duygulara öncelik gösteren bireyler daha aktif bir sol Prefrontal kortekse sahip olurken, sağ lobun aktivasyonu daha olumsuz duygularla ilişkilidir.Prefrontal korteksin bölümlerini ayrıntılı şekilde isimlendirecek olursak üçe ayrılır;
Prefrontal kortekste yaşanan sorunların tedavisi için, ağır durumlarda ilaç tedavisi uygulanırken, özellikle hafif vakalarda beyni aktive etmek ve prefrontal korteksin aktivitesini artırmak önerilir. Bunun için bazı yapılabilecekleri aşağıda sizler için derledik, işte prefrontal korteksi geliştirmenin yolları;
SAĞLIK HABERLERİ
22 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
22 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
22 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
22 Mart 2023EKONOMİ HABERLERİ
22 Mart 2023AÇILIŞ SAATLERİ
22 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
22 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.