DOLAR 19,0422 0.11%
EURO 20,5723 0.36%
ALTIN 1.188,410,10
BITCOIN 5411110,70%
İstanbul
11°

HAFİF YAĞMUR

16:40

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Nedir Bu Prefrontal Korteks: Görevleri ve Geliştirme Yolları

Nedir Bu Prefrontal Korteks: Görevleri ve Geliştirme Yolları

ABONE OL
19 Aralık 2022 23:32
Nedir Bu Prefrontal Korteks: Görevleri ve Geliştirme Yolları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyin kendini değiştirmek ve geliştirmeye yarayan birçok yeteneğe sahiptir ve gelişiminin zirvesi 0-3 yaş ve 12-24 yaş arasıdır. Prefrontal korteks ise tüm görevleri ile gelişimi sağlayan beyin organelidir. Beyindeki akıl yürütme, problem çözme, anlama, yaratıcılık ve azim gibi konularda prefrontal korteks büyük rol üstlenir.Bilimsel bulgulara göre, tüm bu işlevleri yerine rahatlıkla getirebilen bir prefrontal kortekse sahip olmak, hem akademik hem de sosyal yaşamdaki gidişatınızı olumlu etkileyecektir. Prefontal korteksin sağladığı tüm bu işlevler, yürütme işlevi olarak adlandırılır ve prefrontal korteks; alacağı olası bir hasarı, size tüm bu yürütme işlevlerinde ciddi sorunları ortaya çıkararak yansıtacaktır.

Prefrontal Korteks Nerede Yer Alır?

Prefrontal korteks, gözlerin ve alnın hemen arkasında bulunan beyin bölümüdür. Beynin diğer bölümlerine kıyasla prefrontal korteks, kişiliğimizi, hedeflerimizi ve değerlerimizi belirler. İçinde bulunduğumuz bir işe olan konsantrasyonumuz ve azmimiz de buradan tetiklenir.Herhangi bir zarar gördüğü takdirde kişilikte ve davranışlarda ciddi bozukluklara sebep olur. Bu sebeple sağlıklı sosyal ilişkiler ve karar verme mekanizmasının sağlıklı işlemesi için prefrontal korteks insanlar için hayati önem taşır.

Prefrontal Korteksin Sağ Ve Sol Kısımları

Prefrontal korteksin sol ve sağ tarafları farklı işlevlere sahiptir: sol taraf yaklaşıma, olumlu hedeflere ve duygulara daha fazla odaklanırken, sağ taraf kaçınma ve olumsuz duygulara daha fazla odaklıdır. Sol tarafın daha fazla dopamin aktivitesine (motivasyon ve ödül mekanizması ile ilişkili) sahip olduğunu, sağın ise daha fazla norepinefrin aktivitesine (anksiyete ile ilişkili) sahip olduğunu belirtmek gerekir. Olumlu duygulara öncelik gösteren bireyler daha aktif bir sol Prefrontal kortekse sahip olurken, sağ lobun aktivasyonu daha olumsuz duygularla ilişkilidir.Prefrontal korteksin bölümlerini ayrıntılı şekilde isimlendirecek olursak üçe ayrılır;

  • Orbitofrontal Korteks: Davranışlar ve karar verme süreçleriyle ilgili prefrontal korteks bölümü.
  • Dorsolateral Korteks: Çok kilit bir öneme sahiptir. Bize planlama, hedef seçme, ezberleme gibi becerilerini verir. Nörobilimcilere göre bilincimizin yaşadığı bölgedir.
  • Ventromedial Korteks: Algılar ve duyguları ifade etmekle ilgili bölümdür.

Prefrontal kortekste yaşanan sorunların tedavisi için, ağır durumlarda ilaç tedavisi uygulanırken, özellikle hafif vakalarda beyni aktive etmek ve prefrontal korteksin aktivitesini artırmak önerilir. Bunun için bazı yapılabilecekleri aşağıda sizler için derledik, işte prefrontal korteksi geliştirmenin yolları;

  • Olumlu düşünceleri hayatınızın merkezine koyun ve iyimser olun. Ayrıca vücudunuzun dopamin seviyesini dengede tutmak da bu konuda size yardımcı olacaktır.   
  • Dengeli bir uyku rutin uygulayın. Mümkünse günün sonunda, gününüzü huzurlu şekilde sona erdirebileceğiniz hoş bir aktivite yapın. Yeterli, sağlıklı ve dengeli bir uyku, tüm beyin fonksiyonlarınıza yarar sağlar.  
  • Olumsuz senaryoları aklınızdan çıkarın! Olumsuz düşünceler, prefrontal korteksin tam tersi bir göreve sahip olan amigdalayı aktive eder.  
  • Spor, dans veya dövüş sanatları gibi vücudunuzun aktif olacağı aktivitelerle ilgilenin. “Sağlam kafa sağlam vücutta olur” deyimine güvenmenizi öneririz.
  • Yaşadığınız olumlu gelişmeler için minnettar olmaya çalışın. Kısacası hayatınızda iyi giden her şey için şükran duygunuzu açığa çıkarın.
  • Fiziksel temas! Kardeşiniz, ebeveynleriniz, arkadaşlarınız veya evcil hayvanlarınızla fiziksel temasta olun. Özellikle sarılmak, beyni yatıştıran çok faydalı bir eylemdir.
  • Kelime oyunları, şakalar ve bilmecelerle ilgilenin. Hayatınıza bunları entegre ederek beyninizin farklı yönlerini çalıştırmış olacaksınız! Sarkazmla ilgili makalemizi incelemenizi öneririz.
  • Hokkabazlık olarak da adlandırılabilecek küçük numaralar öğrenin. İlgi çekici aktiviteler beyin nöronlarını tetikler ve prefrontal korteksin aktivitesini artırır.
  • Belki de en güzeli, kitap okuyun! Öğreneceğiniz yeni bilgiler ve gelişen kelime dağarcığınız; size farklı bir bakış açısı kazandıracak!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.