Monitör ölü piksel testi; monitörünüzde bir sorun olup olmadığını ortaya çıkarır. Bu durumda yapacağınız şey ya monitörü değiştirmek ya da aldığınız yere iade etmek olacaktır.
Monitör Ölü Piksel Nedenleri
Cihazın üretimi esnasında meydana gelen bir fabrika hatası buna sebep olabilir. Bazen de düşme ve çarpma gibi, kullanıcıdan kaynaklanan kazalar monitörde ölü piksel oluşturur. Bu durumda görülen ölü pikseller yalnızca bir veya birkaç tane olmaz. Ne yazık ki geniş bir alana yayılır.
Monitör Ölü Piksel Testi Nedir?
Akıllı TV, dizüstü bilgisayar ve diğer cihazların monitörleri binlerce küçük pikselin birleşimiyle meydana gelir. Tek bir pikselin bozuk olması görüntüde belirgin bir farklılığa yol açmaz. Fakat ölü pikseller zamanla çeşitli problemlere yol açabilir. İşte bunu anlamanın yolu, ölü piksel testinden geçer.
Monitör Ölü Piksel Testi Uygulanışı
- Monitörünüzü temizleyin. Çünkü ekrana yapışan siyah noktalar ölü piksel zannedilebilir. Bu ihtimali elemek için, monitörü güzelce temizlemeniz gerekir.
- Daha sonra bu linkten test sitesine girin. Fakat bunun için başka siteler de vardır.
- F11 tuşuna basarak tam ekran moduna geçin. Böylece testin ekranınızdzaki tüm pikselleri içine aldığından emin olursunuz.
- Testi başlatarak yönlendirmeleri takip edin.
- Test bitene kadar bunu sürdürün.
- Ekran parlaklığını artırırsanız daha net görüntü elde edersiniz.
- Bu sırada ölü piksel test videolarından da yararlanabilirsiniz. Youtube’da bu tarz pek çok video mevcuttur. Videoyu açtığınızda karşınıza birçok renk çıkacak. Renkler sırayla geçecek ve test bu şekilde tamamlanacak. (Bu sırada videoyu ileri-geri alma, durdurma gibi işlemler yapmayın.)
- Monitörde ölü piksel çıkarsa üretici firmasına başvurabilirsiniz.
Monitör Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır?
Monitörde ölü piksel testi yaparken ekranınıza dikkatlice bakın. Beyaz, siyah, normal olmayan bir renkte bir veya birkaç nokta görüyorsanız onlar ölü piksel demektir. Hatta işinizi garantiye almak için birkaç kaynaktan test yapmanızı öneririz. Monitörünüzde ölü piksel olduğu kesinleştiyse üretici firmanızla iletişime gerçek değişim/iade isteyebilirsiniz. Bu sorun hiçbir program ile giderilemez. Çünkü donanımsal bir durumdur. Çözümü için ekran değişimi veya içerisindeki bir parçanın değiştirilmesi gerekir.
Peki siz dünya genelinde bulunan ekran teknolojilerin kalitesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Siz de görüş ve düşüncelerinizi yorum olarak bizler ile paylaşabilirsiniz. Daha fazla teknoloji haberleri için sitemize abone olabilir, sosyal medya kanallarımızdan bizleri takip edebilirsiniz.