Kronik Faranjit Nedir, Neden Olur, Kronik Faranjit Belirtileri Nelerdir, Kronik Franjite Ne İyi Gelir Ve Tedavisi Nasıl Olur?

Kronik faranjit nedir, kronik faranjit pek çok insana yabancı olmayan ve sıkça yaşanan bir rahatsızlık. En belirgin semptomları boğazda kuruluk hissi, yanma, gıcıklanma, yabancı cisim varmış hissi ve yutkunma güçlüğü olarak sıralanabilir. Kronik faranjit rahatsızlığında halsizlik, ateş, kırgınlık türü şikayetler görülmez. Boğazda meydana gelen şikayetler genellikle hafiftir ama sürekli hissedilir, ya da sık sık yineler.

Kronik Faranjit Neden Olur?

Kronik faranjit, adından da anlaşılacağı gibi sürekli tekrar eden ve uzun zamana yayılan bir rahatsızlıktır. Kronik faranjit neden olur sorusuna şu yanıtları verebiliriz;Sürekli tekrarlayan akut faranjit, sigara tüketimi, yoğun alkol tüketimi, sinüs enfeksiyonları ve bünyevi rahatsızlıklar, asit reflüsü, alerji, ağızdan nefes almak, hava kirliliği gibi durumlar kronik faranjit sebebi olarak sıralanabilir.Bunların haricinde kronik sinüzit, kronik virüs ve bakteri iltihapları, tiroid bezi iltihapları, yüksek sesle konuşma gerektiren bir meslek icra etmek, sık tekrarlayan bademcik iltihapları; ağzın arka kısmında, boğazda yahut yemek borusunda ortaya çıkan tümörler de kronik faranjit sebepleri olarak sıralanabilir.Bir boğaz iltihabı olan ve boğazda apansız başlayan yanma, yutkunma sebebiyle çoğalan ağrı, ses kısıklığı, öksürük, ateş, boğazda uçuğa benzeyen kabarcıklar, gri beyaz iltihaplı dokular ve ağız kokusu ile belirti veren farenjitin meydana gelme sebebi büyük oranda herpeks simpleks virüsü, adenovirüs, parainfluenza gibi viral sebeplerdir. Az bir oran ise bakteriyel sebeplere dayalıdır.Bilhassa küçük yaştaki çocuklarda sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan faranjitin belirtileri de hastalığın nedenlerine göre değişir. Bakteri sebebiyle oluşan faranjit çoğunlukla daha ağır seyreder ve genellikle de birkaç gün içinde kendiliğinden düzelme gösterir.Farenjit oluşma sebebi eğer bakteri kaynaklıysa antibiyotik tedavisi işe yarar. Antibiyotikler viral yani virüslerden kaynaklanan boğaz ağrıları ve rahatsızlıklarında etkili olmazlar. Aneljezik ilaçlar da faranjit tedavisinde etkilidir.

Kronik Faranjit Belirtileri

Kronik faranjit belirtileri, akut faranjite göre daha hafif seyreder. Ama akut faranjite göre daha uzun zamana yayılır. Kronik faranjit; sesin çatallı çıkması, yutkunma sırasında güçlük ve ağrı, öksürük ve boğazı sürekli temizleme gereksinimi kronik faranjit belirtileri olarak sayılabilir. Kronik faranjit vakalarında vücutta kırıklık, ağrı ve yüksek ateş de görülebilmektedir.

Kronik Faranjite Ne İyi Gelir?

Hem akut hem de kronik faranjite iyi gelecek pek çok bitkisel çözüm vardır. Kronik faranjit bitkisel tedavi yöntemleri de medikal çözümlerin yanında kullanılabilmektedir. Sözgelimi tarçın, adaçayı, hatmi, mırra ve papatya çayı kronik faranjite iyi gelecek doğal çözümlerden bir kaçıdır.Kronik faranjit nasıl geçer sorusunun yanıtı faranjitin çeşidine göre de değişir. Eğer bakteriyel sebeplere dayalı faranjit söz konusuysa hekim gözetiminde antibiyotik kullanılması şarttır.Kaloriferli ortamlar da çoğu kez boğazda kuruluğa ve tahrişe sebep olabilmektedir. Bunu engellemek adına kaloriferlerin üzerine bir bardak su konulabilir. Bu da ortamın nemlenmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sıvı tüketimi de faranjite iyi gelen yaklaşımlardan birisidir.Kronik faranjit bitkisel tedavisinde sarımsak çiğnemek, bal, zencefil, zerdeçal, fesleğen tüketmek, nane çiğnemek yahut buharını solumak ve sık sık limon tüketmek de kronik faranjit bitkisel tedavisinde oldukça önemli yer tutar.

Kronik Faranjit Tedavisi       

Tedavi başlatılmadan evvel mutlaka kesin teşhis konulmalıdır. Kapsamlı KBB muayenesi ve endoskopik görüntüleme oldukça önemlidir. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik tedavi gerektirir. Ancak eğer faranjit kronikleşmişse cerrahi müdahale gerekebilir ve bu müdahalede kapalı sinüsler açılarak rahatlama sağlanır. Burun içini nemlendirmek için özel çözeltiler ve steroid spreyler de kullanılabilmektedir.Kronik faranjit tedavi edilmezse ne olur sorusu özellikle faranjitten muzdarip kişilerce çok sorulur. Faranjit tedavi edilmediğinde ses tellerinde ve soluk borusunda enfeksiyona sebebiyet verebiliyor. Hatta enfeksiyon alt solunum yollarına ve bronşlara kadar ilerleyebiliyor. Tedavisi aksatılan faranjit ayrıca romatizma kaynaklı ateş ve böbrek hastalıklarına da sebebiyet verebilmektedir.

  • Tetralet, Tetra kapsül, Nobecid, Duobaktam, Duobak, Losefar, Kefsid, Ceclor, CEC, Cloder,

Kronik faranjite kesin çözüm olarak hekimin önereceği antibiyotikler kullanılabilir.

Yorum yapın