Akıntı, kadınların her zaman karşılaştığı durumlardan bir tanesidir. Vajinanın kendini koruması ve temizlemesi için akıntı oluşumu şarttır. Ergenlik döneminde yaşanan hormonel değişimlerle birlikte hem adet süreci hem de akıntılar başlayacaktır. Akıntılar, başlangıçta tuhaf gelse de daha sonra en az adet dönemi kadar doğal olduğu anlaşılacaktır. Fizyolojik olarak oluşan akıntılar insanlarda sürekli görülmektedir. Vajinal akıntıların burun akıntılarından farkı yoktur. Peki, kadınlarda akıntı neden olur? Vajina, içeride yer alan dokuları atmak için akıntı yöntemini kullanmaktadır.
Akıntı normal sürecinde ve sorunsuzca işlediğinde beyaz renkli ve kokusuz olacaktır. Koku oluşumu ancak gerekli hijyen koşullarına dikkat edilmediğinde oluşacaktır. Bu tarz kokusuz ve renksiz akıntılar her şeyin yolunda olduğunu göstermektedir. Fakat akıntı kötü kokulu ise ve renginde değişimler gözleniyorsa vajina içerisinde bazı problemlerin oluşmuş olma ihtimali yükselmektedir. Kokulu akıntı neden olur sorusu sıklıkla sorulan ve merak edilen sorulardandır. Nedenleri oldukça çeşitli olan kokulu akıntı probleminin sebepleri yalnızca bir jinekolog yardımı ile anlaşılacaktır. Bu sebeple bir uzmandan destek alınması çok daha doğru olacaktır.
Kokulu akıntı nedir?

Kokulu akıntı, kadınlarda sık görülen bir problemdir. Kötü kokulu akıntının rengi bile bazı problemleri işaret etmektedir. Akıntı, yeşil, sarı renkli ya da kanlı olabilmektedir. Bu noktada akıntının rengi ve ne şekilde olduğu problemin kaynağını gösterecektir. Akıntıyla birlikte kaşıntı ya da yanma gibi problemlerin görülmesi de mümkündür. Kötü kokulu akıntılar kasık ağrısına ve cinsel ilişki esnasında ağrılara da yol açabilmektedir. Bu gibi belirtilerden bir ya da birkaçı görülüyorsa mutlaka bir jinekoloğa başvurulmalı ve jinekolojik muayeneden geçilmelidir. Hastanın durumuna göre bir tedavi yöntemi uygulanacaktır.
Kokulu akıntı nedenleri nelerdir?
Kokulu akıntı neden olur sorusu akıntının hangi hastalığa bağlı olarak oluştuğunu merak eden kadınlar tarafından sorulmaktadır. Akıntı, normal koşullarda doğal sayılabilirken kokulu olduğunda bir problemi işaret etmektedir. Peki, kadınlarda akıntı neden olur? Kadınlarda akıntı, vajinanın kendini temizlemesine ve sağlık durumu ile ilgili mesajlar vermesine neden olmaktadır. Kişi akıntısında bir farklılık gördüğünde vajinal bir rahatsızlık geçirdiğini anlayacaktır. En sık görülen kokulu akıntı nedenler şunlardır;
-Vajina içerisinde ve girişinde mantar oluşması
– Rahim girişinde oluşan uçuk problemi
– Vajinada bakteri oluşumu
– Vajina içerisinde yabancı bir cisim unutulması
– Rahim ağzı kanseri
– Korunma amaçlı takılan spiraller
– Herpes virüsü
– Cinsel rahatsızlıklar
Tüm bu rahatsızlıklar kötü kokulu akıntı oluşumuna neden olmaktadır. Vajinada oluşan bakteriler ve mantarlar en sık görülen nedenlerdendir. Bunun yanı sıra vajina girişinde oluşan yara tarzı uçuklarda kokulu akıntı oluşumuna neden olmaktadır. Bu noktada akıntı probleminin çözülebilmesi için rahim ağzındaki uçukların tedavi edilmesi gerekecektir.
Kokulu akıntı belirtileri nelerdir?
Kokulu akıntı problemi bazı belirtiler vermekte ve kadınlar için uyarı niteliğinde olmaktadır. Akıntı probleminin en sık görülen belirtileri şunlardır;
– Akıntının renginin değişmesi
– Akıntıda sürekli olarak görülen ekşi koku
– Akıntının kanla karışık olması
– Akıntı sürecinde vajinada oluşan yanmalar ve kaşıntılar
– Cinsel ilişki esnasında oluşan acı hissi
Tüm bu belirtiler akıntının sorunlu olduğunu ve rahim içerisinde bir problemin oluştuğunu işarete etmektedir. Bu tarz akıntıların kendi kendine geçme ihtimali bulunmadığından profesyonel bir yardım alınması çok daha doğru olacaktır.
Kadınlarda Kokulu Akıntı Nasıl Geçer ?
Kötü kokulu akıntı problemi tedavi edilemez bir rahatsızlık değildir. Bu tarz bir durum görüldüğünde vakit kaybetmeden bir jinekoloğa görünülmesi tedavi süresini kısaltacak ve süreç çok daha kolay geçecektir. Tedavinin ne şekilde yapılacağı kötü kokulu akıntının neden oluştuğuna bağlıdır. En sık uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır;
– Kokulu akıntı rahim ağzında oluşmuş olan uçuklara bağlı olarak oluşuyor ise o doğrultuda bir tedavi uygulanacaktır.
– Bu tarz durumlar rahim ağzı uçukları özel lazer cihazlar ile yakılmalı ve yaranın ilerlemesi engellenmelidir.
– Bu aşamadan sonra uçuk zamanla iyileşecek, akıntılarda onunla birlikte yok olacaktır.
– Akıntı, vajinadaki mantarlardan ve bakterilerden kaynaklanıyorsa ilaç tedavisi yeterli olacaktır.
– Bu noktada kişi antibiyotik ya da mantar ilacı kullanarak kötü kokulu akıntı probleminden kurtulmalıdır.
– Bu tarz antibiyotik kullanımlarında ilaç, tüm kutu bitene kadar kullanılmalı ve yaşanan vajinal bakteri problemi kökten çözülmelidir.
– Vajinal enfeksiyonların tekrarlanmaması ve akıntı probleminin yeniden oluşmaması için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
– Dikkat edilmesi gereken ilk nokta tedavi süreci bitene kadar ve bittikten sonra da sürekli korunulması gerektiğidir.
– Korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmek problemlerin tekrarlanmasına ve akıntı probleminin yeniden başlamasına neden olabilmektedir.
– Bunun yanı sıra iç çamaşırları sürekli olarak değiştirilmeli ve vajina mutlaka kuru tutulmalıdır.
– İç çamaşırı değişiminin bu denli önemli olmasının başlıca sebebi mantarın ve bakterilerin nemli ortamlarda yaşaması ve hızla üremesidir.
– İç çamaşırı kuru ve temiz tutulduğunda bu tarz bir problem oluşmayacaktır.