Toplumlarda en sık görülen çocuk hastalıklarından biri de kabakulak hastalığıdır. Değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen kabakulak hastalığı diğer birçok çocuk hastalıklarına göre oldukça ağrı verici bir özelliğe sahip olmaktadır. Çok nadiren de olsa yetişkin bireyler arasında da görülebilen kabakulak hastalığı özellikle taşıdığı riskler nedeniyle mutlaka tedavi gerektiren bulaşıcı hastalıklardandır. Genellikle kış ve bahar aylarında kendisini gösteren kabakulak hastalığı yine tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bulaşıcı hastalık türlerinden olan kabakulak hastalığı özellikle etkisini uzun süreler devam ettirdiği takdirde bireylerin tüm günlük aktivitelerinin aksamasına neden olabilmektedir.
Uzmanların ciddi bir çocuk hastalığı olarak gördüğü kabakulak hastalığı bazı mikropların tükürük bezlerinde enfeksiyona sebep olması ve burada büyümeye yol açması sonucu meydana gelen kabakulak hastalığı özellikle etkisini gösterdiği ilk anlardan itibaren bireylere ciddi sıkıntılar yaşatmakta ve bununla birlikte genel sağlıklarını da ciddi oranlarda olumsuz etkileyebilmektedir. Başta Dünya Sağlık Örgütü’nün olmak üzere birçok uluslararası sağlık kuruluşlarının güncel konuları arasında yer alan kabakulak hastalığı en gelişmiş toplumlarda dahi sıkça görülebilmektedir. Diğer birçok bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi genellikle öksürük ve hapşırma yolları sayesinde bireye bulaşan kabakulak hastalığı ayrıca diğer birçok bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi çeşitli belirtiler göstererek etkisini göstermekte ve etkilerini uzun süreler boyunca da sürdürebilmektedir. Taşıdığı nitelikleri nedeniyle diğer birçok bulaşıcı hastalıklara nazaran tekrarlama özelliği bulunmayan kabakulak hastalığı etkisini gösterdiği anlardan itibaren özellikle her iki kulak arka kısmının şişmesine neden olduğundan dolayı bu ismi almaktadır.
Tedavi edilmediğinde çeşitli hastalıkların meydana gelmesine de neden olabilen kabakulak hastalığı bir tür çocuk hastalığı olmasına rağmen ergenlik yaşlarında bulunan büyük çocuklarda da sıkça görülebilmektedir. Olumsuz risklere sahip olabilen kabakulak hastalığı hakkında uzmanlar özellikle ebeveynleri uyarmakta ve bu hastalığın henüz ilk belirtilerinin görülmesi durumunda hemen ilgili doktora başvurulması gerektiğinin altını önemle çizmektedirler. Toplumumuzda da azımsanmayacak derecelerde meydana gelebilen kabakulak vakaları beraberinde önemsenmeyecek durumlar sonucunda bireylerin çok daha ciddi rahatsızlıklara yakalanmalarına neden olabilmektedir. Mikrobun vücuda giriş yapmasından yaklaşık 21 gün sonra kendini gösterebilen kabakulak hastalığı özellikle günümüzde çok daha kısa süreler içerisinde tedavi edilebilmektedir.
Diğer birçok bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi kabakulak hastalığında da birçok belirtiler bulunmaktadır. Genellikle hastalığın ilk etkileri görüldüğünde kendini gösterebilen bu belirtiler aynı zamanda diğer birçok bulaşıcı hastalıkların genel belirtileri ile aynı özelliklere sahip olmaktadırlar. Bu belirtiler şunlardır;
Tedavi edilmediği takdirde tehlikeli sonuçlara varabilen kabakulak hastalığı yine tedavi edilmediğinde veya erken müdahale edilmediğinde hastalığa neden olan mikrobun kan yoluyla çeşitli organlara sıçraması sonucu çeşitli hastalıkların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu hastalıklardan ilki menenjit hastalığıdır. Çünkü kabakulak hastalığına neden olan mikrop vücuda girdikten bir müddet sonrasında kana karışarak ulaşacağı ilk organ beyindir. Beyne ulaşmasıyla birlikte yine erken müdaha görmediği takdirde en başta menenjit hastalığı olmak üzere çeşitli beyin rahatsızlıklarının meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte kan yoluyla ulaşabildiği diğer organlar ise böbrek,kalp ve akciğerlerdir. Böbreklere nüfus etmesi sonucu çeşitli böbrek hastalıklarına kalbe ulaşması sonucunda bazı kalp hastalıklarının oluşmasına ve akciğerlere ulaşması sonucunda ise bazı akciğer hastalıklarının meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu nedenlerden ötürü kabakulak hastalığı çok ciddi bir bulaşıcı hastalık türü ve belirtilerini gösterdiği ilk anlardan itibaren mutlaka erken tanının koyulması gereken çocuk hastalıklarındandır.
Yukarıda da belirtildiği üzere diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi kabakulak hastalığının meydana gelmesinde çeşitli virüsler etkin rol oynamaktadırlar. Bu mikroplar çeşitli sebepler doğrultusunda hastanın vücuduna giriş yaptıktan hemen sonrasında ilk olarak kana yerleşmekte ve buradan diğer vücut bölümlerine yayılım göstermektedir. Erken müdahale edilmediği takdirde birçok iç organlara ulaşmakta ve bunun sonucunda burada iltihaplanmalara neden olmaktadır. Özellikle ilk aşamada beyin zarına ulaşarak beyin zarının iltihaplanmasına yol açabilmekte ve bunun sonucunda ise menenjit adını alan ve çok ciddi bir beyin hastalığı olan bir hastalığa neden olabilmektedir. Aynı zamanda yukarıda da belirtildiği gibi pankreasta ve sinirlerde de ciddi iltihaplanmaların meydana gelmesine de neden olabilmektedir.
Kabakulak hastalığının diğer birçok bulaşıcı hastalıklara nazaran teşhisi son derece kolay konulmaktadır. Bu hastalığın teşhisi genellikle bazı kan tahlilleri sayesinde konulabilmekte ve bu tahliler neticesinde kabakulak hastalığının hangi boyutlarda yer aldığı kolaylıkla tespit edilerek bunun akabinde hemen tedavi sürecine girilmektedir.
Kabakulak hastalığının tedavisi genellikle MMR adını alan kabakulak aşısı sayesinde yapılmaktadır. Hastalığın etkisini kısa sürede tamamen ortadan kaldırma özelliğine sahip olan bu aşı sayesinde en zorlu kabakulak vakası dahi çok kısa süreler içerisinde iyileştirilebilmektedir. Aynı zamanda % 95 oranında bir koruma özelliği bulunan MMR aşısı uygulanmasının en basit olduğu tedavi yöntemlerindendir. İlgili doktor tarafından veya da yardımcı teknisyenler tarafından hastaya uygulanan MMR aşısı uygulamasının hemen ardında hastada bir rahatlama süreci meydana gelmekte ve bunun akabinde de kabakulak hastalığı etkisini yavaş yavaş kaybedebilmektedir. Hasta tedavi süreci boyunca ilgili doktorun gerek görmesi durumunda hastanede bir müddet gözetim altına alınabilmektedir. Hasta hastanede veya evinde bir müddet istirahat ettirildikten sonra günlük sosyal yaşantısına kaldığı yerden devam edebilmektedir. Yukarıda da belirtildiği üzere kabakulak hastalığı ciddi bir rahatsızlıktır. Dolaysıyla kabakulak hastalığının etkilerinin görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalı ve gerekli test ve tahliller yaptırılmalıdır.
SAĞLIK HABERLERİ
24 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
24 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
24 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
24 Mart 2023EKONOMİ HABERLERİ
24 Mart 2023AÇILIŞ SAATLERİ
24 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
24 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.