Günümüzde en fazla maruz kalınabilen önemli sağlık sorunlarından biri de idrar tutamama rahatsızlığıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilen idrar tutamama rahatsızlığı tedavi edilmediği takdirde etkisi altına aldığı bireylerin günlük iş ve sosyal aktivitelerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Genellikle tehlikeli bir sağlık sorunu olmayan idrar tutamama rahatsızlığı bazı durumlarda tedavi edilmediği takdirde bazı hastalıkların da meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bazı belirtilerinin de bulunabildiği idrar tutamama hastalığı günümüzde erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülebilmektedir.
Tedavisinin oldukça kolay olduğu idrar tutamama rahatsızlığı tedavi edilmediği takdirde genel ruh halinin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Dolaysıyla uzmanlar idrar tutamama hastalığının belirtilerinin görülmesi durumunda hemen ilgili doktora başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler. Peki önemli bir rahatsızlık olan idrar tutamama nedenleri ve tedavisi dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorularımızın cevaplarını uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere hemen bilgiler sunalım.
İdrar Tutamama Rahatsızlığının Başlıca Belirtileri Nelerdir?
İdrar tutamama hastalığının başlıca belirtileri şunlardır;
- Anormal bir şekilde idrar yapma ihtiyacının duyulması
- Sıklıkla idrara çıkılması
- Çok az miktarda sıvı tüketildiğine rağmen idrar torbalarının aşırı bir şekilde dolması
- Gece uykudan uyanılarak idrar ihtiyacı giderilmesi
- Hafif düzeydeki idrar eyleminde dahi aşırı şekilde sıkışılması gibi belirtiler idrar tutamama hastalığının başlıca belirtileridir.

İdrar Tutamama Hastalığının Başlıca Nedenleri Nelerdir?
İdrar tutamama hastalığının bazı nedenleri de bulunmaktadır. Bu nedenler ise şunlardır;
- İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlar
- Sarkma sorunu
- Kullanılan idrar söktürücü ilaçların yan etkileri
- İdrar torbasında meydana gelen sorunlar
İdrar Tutamama Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?
- İdrar tutamama hastalığının teşhisinde ise ilk olarak fiziksel muayene uygulaması yapılmaktadır.
- İkinci aşama olarak stres testi yapılarak bu sayede henüz idrar torbası dolu iken ilgili doktor tarafından hastanın birkaç defa öksürmesi talep edilmekte ve bu sırada herhangi bir idrar kaçırma durumunun söz konusu olup olmadığının tespiti yapılmaktadır.
- Üçüncü aşamada ise boya testi uygulaması yapılmaktadır. Boya testi uygulaması sayesinde ise zararsız bir boya hastanın idrar torbasına aktarılarak küçük bir pet içerisinde idrarın boyanması durumunda ise hastada idrar kaçırma durumu söz konusu olabilmektedir.
- Dördüncü aşamada ise ürodinami testi uygulanmaktadır. Bu test sayesinde ise henüz idrar torbası dolmadan basınç ile hacim boşalırken idrarın akım hızının tespiti yapılmaktadır.
- Son aşama olarak da sistoskobi testi gerçekleştirilmektedir. Bu testte ise uç kısmında mercek bulunan uzun ince ve ışıklı bir tüp olan özel bir cihaz desteği ile hastanın idrar torbasının iç kısmı detaylı bir inceleme alınmaktadır.
Tüm bu teşhis uygulamalarının sonucunda ise hastada idrar tutamama hastalığının kesin tanısı konulabilmektedir.
İdrar Tutamama Hastalığının Türleri Nelerdir?
İdrar tutamama hastalığının kendi içerisindeki türleri ise şunlardır;
- Stres tipi idrar tutamama: Stres tipi idrar tutamama tipi daha çok stres faktörüne bağlı olarak meydana gelmektedir. Günümüzde en fazla meydana gelen idrar tutamama türlerindendir.
- Karma tipi idrar tutamama: Karma tipi idrar tutamama tipinde ise hem stres ve hem de sıkışma tipi idrar tutama durumlarının biarada görülmesi durumudur. Nadiren görülebilen idrar tutamama hastalığı türüdür.
- Taşma tipi idrar tutamama: İdrar tutamama hastalığının türlerinden biri olan taşma tipi idrar tutamama türü ise idrar eyleminin gerçekleştirilmesi sırasında idrar torbasının tamamen boşalamadığı türdür. Günümüzde en sık görülen idrar tutamama türlerindendir.
- Fonksiyonel tipi idrar tutamama: Fonksiyonel idrar tutamama tipinde ise hastadan bulunan sağlık sorununun hastanın idrar yapma gereksinimini engellemesi durumudur. Örneğin yürümede zoluk çekilmesi gibi.

İdrar Tutamama Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
İdrar tutamama hastalığının tedavisinde genellikle ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Ancak çok ileri düzeylerdeki idrar tutamama hastalığının tedavisinde ise daha çok cerrahi müdahale tedavi yöntemine başvurulmaktadır.
İdrar tutamama hastalığının tedavisi hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra idrar tutamama nedenleri ve idrar tutamamanın tedavisi hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. İdrar tutamama rahatsızlığının belirtilerinin görülmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğini tekrar belirtmekte fayda görmekteyiz. Sağlıklı günler dileriz.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. İdrar tutamama rahatsızlığınız için doktorunuza başvurunuz.