Hamilelikte Süt Ne Zaman Gelir?

Her anne çocuk isteklerinin önüne geçemez. Gebelik dönemiyle beraber kadınlarda vücut olarak bazı değişimler meydana gelir. Bunlardan biride göğüslerde farklılaşma ve süt oluşumudur. Gebelik ile birlikte göğüsler de kendini hazırlar ve zaman zaman süt dolmaya başlar. Gebeliğin beşinci ayından itibaren sıvı gelebilir ve bu sıvının kokusuz, berrak veya beyaz olması durumunda hiçbir sıkıntı yaşanmaz.

Ayrıca günümüzde birçok kadının sezeryanla doğum yaptığı düşünüldüğünde memeden erken süt gelmesi bir bakıma avantajlı bir durumdur.Şöyle ki normal şartlarda sezeryanla doğumdan sonra süt gelmesi 1ila 7 gün alabilir bu sürede bebeğin beslenmesi mama ile sağlanır .Ancak sezaryen olacak anne adayının sütü erken gelmişse bebek doğumdan itibaren anne sütü ile beslenebilecektir.

Hamileliğin son aylarına doğru çoğu gebede süt üretimi başlar. İlk başlarda memeden gelen süt (kolostrum) normal sütünüze göre daha koyu olur ayrıca bu süt bol miktarda protein ve antikor içermektedir.

DİKKAT : Gebeliğiniz esnasında gelen sütü hiçbir şekilde özellikle gögüs pompası ile sağmayın. Çünkü bu durum düşük yapmaya veya prematüre doğum yapmaya neden olabilir, bu nedenle doğumdan önce pompalamaya başlamamanız önemlidir.

Memelerden Süt Gelme Dönemi

Gebeliğin 16. haftasında sütün memelerde oluşumu başlar. Bu dönemde meme ucundan açık sarı renkte sıvı gelmesi durumunda korkulacak bir şey yok bu durum normal görülmektedir. Bu sıvıya kolostrum adı verilir. Bu sıvı ilk zamanlar koyu renkte iken zamanla berraklaşarak daha açık bir renk halini alacaktır.

 BİLGİ : Gebelik ve doğum sonrası  gögüs uçlarınız amniyo sıvısı gibi kokar ve bebek bu kokuya yönelerek içgüdüsel olarak emer.

 Gebelikte Süt Neden Gelir

Prolaktin hormonunun fazla salgılanması sonucunda gelişme gösteren meme dokusunda göğsü süt üretmesi için teşvik eder. Praklaktin hormonu, beynin alt kısmında bulunan halk arasında süt hormonu diye adlandırılan küçük boyuttaki hipofiz bezinden salgılanan bir çeşit hormondur. Genellikle gebeliğin 2. haftasından itibaren etkisini gösterirGelen sıvı süte benzemiyor ise kan veya koyu renkte bir sıvı ise hemen doktora başvurulması gerekir. Eğer gelen sıvı sarı renkte bir sıvı ise bu kolostrum yani halk ağzı ile ağız sütüdür. Çok özel olan bu sıvının hiçbir tehlikesinin bulunmamasıyla beraber çok fazla protein içerir ve az oranda karbonhidrat ve yağ vardır. Yeni doğan bebek için özel tasarlanmış ve kolay sindirebileceği özellikte bir süttür.

 Sonuç olarak beynin alt kısmında bulunan küçük hipofiz bezinden salgılanan hormon süt oluşumunda önemli bir etkiye sahiptir. 8. haftadan itibaren etkili olan bu hormon salgılanması sonucunda göğüste süt keseciklerinde süt birikmeye başlar. Bu hormonun amacı bebek doğduğu anda annede bulunan sütü kullanmasıdır.

Gebelikte Süt Gelmesi Erken Doğum Belirtisi Midir?

Yukarıda saydığımız doktorunuza başvurmanız gereken haller dışında hamilelikte memeden süt gelmesi hiçbir şekilde erken doğuma işaret etmez. Ancak nedenini yukarıda anlattığımız üzere erken gelen sütü kesinlikle sağmamanız gerektiğini unutmayın

 İPUCU : Gebeliğiniz sırasında göğüsleriniz yeterince büyümez ise bu durumda endişelenmeniz gerekmez. Çünkü gögüs büyüklüğü ile süt üretimi arsında herhangi bir bağ yoktur.

Yorum yapın