Habersiz Gelen Ölüm: Fizalya Denizanası

Fizalya denizanası, rengi ve görünüşüyle bir bütün olarak eşsiz bir canlıdır. Bu denizanası aslen, on binlerce organizmanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış bir kolonidir. Gördüğünüz anda rengine ve güzelliğine kanıp izlemek yerine uzaklaşmanız gerektiğini belirtmek isteriz. Zehri hemen öldürmese de felç, kalbin ve birçok iç organın işleyişinin bozulmasına sebep olmasıyla biliniyor. 

Fizalya Denizanasının Fiziksel Yapısı ve Habitatı

Üst sırtta bulunan hava kabarcığı fizalya denizanasının suyun üzerinde durmasını sağlar. Boyu yaklaşık 10-15 cm olmasına karşın, suyun altına uzanmış 150 cm’ye varan uzunlukta ince dalları mevcuttur. Fizalya’nın dokunaçları en büyük silahıdır, dokunduğunuz anda binlerce nematosist vücudunuza nüfuz eder. Etkisi hafif sancılardan tutun, şiddetli ağrılar, felç ve ölüme kadar değişebilir. Genelde ölüme sebep olmazlar ancak felç gibi sonuçlara sebep olması daha olasıdır. Daha çok Amerika’nın güney sahil şeridinde ve Avustralya sahillerinde görülen Fizalya; dışarıdan çok parlak ve renkli görünür, genelde mavi ve mor renkleri baskındır. Çok transparan bir yapısı olduğu için suyun içinde onu fark etmek imkansıza yakın diyebiliriz.

Eşsiz Derecede Güzel Ancak Çok Tehlikeli!

Yaşayan en tehlikeli hayvanlarla ilgili bir liste hazırlayacak olsanız listeniz muhtemelen aslan, ayı, köpekbalığı, timsah ve birçok korkutucu hayvanın isminden oluşacaktır. Sebebi ise bu canlılar asırlardır biliniyor ve ne denli tehlikeli oldukları ortada. Pençe ve keskin dişler elbet korkutucu ancak, özellikle birçok deniz canlısı çok masum ve güzel görünmesine rağmen listemizdeki hayvanlardan çok daha tehlikeli. Günümüzde bilim insanları, Fizalya denizanasının sualtında kalan kısmıyla ilgili birçok araştırma yürütüyor. Bu kısım hakkında bilinenler ise oldukça kısıtlı. Bu kısmın küçük canlı kolonilerinden oluştuğu ve koloni üyelerinden sadece gastrosoidler, gonozoidler ve nektoforlar biliniyor. 

Yorum yapın