Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusül, dini anlamıyla, tüm vücudun yıkanması anlamına gelir. Gusül abdesti nasıl alınır öğrenmeden önce hangi durumlarda alındığını inceleyelim.

Hangi durumlarda gusül abdesti alınmalıdır?

  • Cinsel ilişki (meni gelmese bile), rüyalanma veya meninin (kadın/erkek) vücut dışına çıkmasına sebep olan herhangi bir durumda
  • Regl, lohusalık durumunda

Gusül abdesti nasıl alınır? Gusülün farzları nelerdir?

Bayanlar ve Erkekler aynı şekilde gusül abdesti alır. Bayan için ayrı erkek için ayrı bir boy abdesti alınış şekli yoktur.

  1. Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak
  2. Burna su çekip yıkamak
  3. Bütün vücudu ıslanmayan yer kalmayacak şekilde yıkamak

Gusül abdestinin sünnetleri nelerdir?

  1. Besmele çekerek başlamak
  2. Bedenin pislik varsa onu önceden iyice temizlemek
  3. Edep yerlerini yıkamak
  4. Gusül öncesi normal abdest almak
  5. Bedene 3 kere su dökmek (baş, sağ omuz, sol omuz sırasıyla 3 kere tekrarlanır) ve suyu bedenin her yerine ulaştırmak
  6. Başa ilk döküldüğünde tüm vücut her tarafı ıslatacak şekilde yıkanmalıdır.
  7. Yıkanılan yerde su birikirse ayağın yıkanmasını sona bırakmak.

Gusül abdesti olmayanların yapmaması gerekenler

  1. Namaz kılmak
  2. Kura’an-ı Kerim’den bir parça okumak (Kelime-i Şehadet, tesbih ve tekbir’de sakınca yoktur)
  3. Kur’an’a dokunmak. (Bitişik olmayan bir kılıf veya kutudaysa sorun olmayacaktır)
  4. Kabe’yi tavaf etmek
  5. Zorunda olmadığı halde mescide girmek
  6. Ayet yazılı bir cismi tutmak

Gusül ile ilgili diğer bilgiler

Şehvet anı bittikten sonra kalan meni atılırsa İmamı Azam ile İmam Muhammed’e göre gusül abdesti alınmalıdır. İmam Ebu Yusuf bu durumda gusül abdesti alma gereğinin olmadığını belirtir.

Namaz kılmadan önce mutlaka gusül abdesti gerekiyorsa alınmalıdır. Sakıncalı olabilecek olan durumlar sonrası ihtiyatlı davranıp gusül abdesti almak daha mantıklıdır.

İmamı Azam ile İmam Muhammed’e göre, rüyada şehvetlendikten sonra atılan sıvı meni değilse gusül gerekmez, ancak İmam Ebu Yusuf’a göre gusül gerekir.

İmam Muhammed’e göre, rüyada ilişkiye girildiği halde meni gelmezse erkekler için gusül gerekmez ama kadınlar için ihtiyatlı davranıp gusül alınması daha hayırlıdır.

İmam Şafî’ye şehvet olmasa da ağırlık kaldırma tarzı durumlarda meni gelirse gusül abdesti alınmalıdır.

Gusül alan kişide yara, bandaj, sargı, ilaç vb. bulunuyorsa bu yerleri iyice yıkamak şart değildir. Zarar vermemek adına bu yerleri ıslatmak yeterlidir.

Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır. Cunüp olan her kadının ve erkeğin, hayzdan ve nifasdan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusul abdesti alması farzdır. Cunüp olmak, cima’ ve ihtilam ile olur. Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyuruyor ki: ”Gusul abdesti almaya kalkan bir kimseye, üzerindeki kıl adedince  sevap verilir. O kadar günahı af olur. Cennetdeki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ, meleklere, bu kuluma bakınız! Gece, üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, cünüblükden gusul ediyor. Şahit olunuz ki, bu kulumun günahlarını af ve magfiret eyledim buyurur.” Diğer bir hadis-i şerifde, ”Kirlenince, çabuk gusul abdesti alın! Çünkü kiramen katibin melekleri, cunüp gezen kimseden incinir” buyuruldu. İmâm-ı Gazâlî “rahmetullahi aleyh” buyurdu ki: “Bir kimse, rüyada bana dedi ki, ”Bir miktar zaman cunüp kaldım. Şimdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Hala ateş içindeyim”. Bir hadis-i şerîfde de, ”Resim, köpek ve cunüp   kimse   bulunan eve rahmet   melekleri   girmez”buyuruldu.

Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cunüp geçirirse, çok acı azap görecektir. Su ile yıkanmak mümkün olmazsa teyemmüm etmelidir. Cünüb olan kimseler şunları yapamaz:

1- Hiç bir namazı kılamaz.

2- Kur’ân-ı kerîme ve ayetlerine el süremez.

3- Kabeyi tavaf edemez.

4- Cami ve mescidlere giremez.

Guslün Farzları Hanefî mezhebinde guslün farzları üçdür:

1- Ağzın içini yıkamaktır. Ağzın içinde iğne ucu kadar ıslanmadık yer kalırsa, dişlerin üzeri ve diş çukuru ıslanmazsa gusul olmaz.

2- Burnu yıkamaktır. Burnundaki kuru kirin altına ve ağızdaki çiğnenmiş ekmeğin altına su geçmezse, gusul olmaz. Hanbeli mezhebinde, ağzı ve burnu yıkamak, abdest alırken de, gusulde de farzdır. Şafi’i mezhebinde de, gusul ederken niyet etmek farzdır.

3-  Bedenin her yerini yıkamaktır. Göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları yıkamak farzdır.

Tırnaklarda, dudak, göz kapağı veya vücudun herhangi bir yerinde su geçirmeyen maddeler bulunursa [tırnakta oje bulunursa], gusul abdesti alınmış olmaz. Guslün Sünnetleri 1- Önce elleri yıkamak. 2- Edeb yerlerini yıkamak. 3- Bütün bedeni pislikten temizlemek. 4- Gusulden evvel abdest almak, yüzü yıkarken, gusle niyet etmek. Şafi’î mezhebinde niyet etmek farzdır. 5- Bütün bedeni, üç defa ovarak yıkamak. 6- Bütün vücudu yıkadıktan sonra, iki ayağını yıkamak. Gusul Abdesti Nasıl Alınır? Sünnet üzere gusul abdesti, şöyle alınır: 1-  Önce, temiz olsalar dahi, iki eli ve avret yerini ve bedeninde necaset (pislik) bulunan yerleri yıkamalıdır. 2-  Sonra, tam bir abdest almalı, yüzünü yıkarken gusle niyet etmelidir. Ayakların altında su toplanmıyorsa, ayakları da yıkamalıdır. 3-  Sonra bütün bedene üç defa su dökmelidir. Önce üç defa başa, sonra sağ omuza, sonra sol omuza dökmelidir. Her döküşte o taraf tamamen ıslanmalıdır. Birinci döküşte ovmalıdır. Gusulde, bir uzva dökülen su, başka uzuvlara akıtılırsa orası da temizlenir. Çünkü, gusulde bütün beden, bir uzuv sayılır. Abdest alırken bir uzva dökülen su ile başka uzuv ıslanırsa, yıkanmış sayılmaz. Gusul tamam olunca, tekrar abdest almak mekruhdur. Fakat, gusul ederken abdesti bozulursa, bir daha almak lazım olur. Kaynak: namazkıtabı

Yorum yapın