Halk arasında göz sulanması olarak da bilinen epifora, genellikle ciddi bir sağlık sorununun habercisi olmamakla birlikte, bazı durumlarda önemli sorunların habercisi de olabilir. Gözyaşı salgısı, gözlere ihtiyacı olan nem ve yağı sağlamak, gözü yabancı cisimlere ve mikroplara karşı korumak için son derece önemli bir yapıdır. Göz sulanması (epifora) birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir ve aynı şekilde bu sorunun çözümünde de birçok farklı yol izlemek mümkündür. Gözde meydana gelen sulanma herhangi bir göz hastalığının belirtisi olabilir bu nedenle bu konuda bilinçli ve dikkatli davranmak gerekir. Şimdi göz sulanmasına neden olan 13 sağlık sorununu açıklayalım.
Göz Sulanmasının Nedenleri

- Vitamin Eksikliği: Başta B12 olmak üzere vücutta bazı vitaminlerin noksanlığı göz sulanmasına sebep olabilmektedir.
- Alerji: Güneş ışığına veya toz gibi etkenlere karşı gözün hassaslık derecesinin yüksek olması sonucunda oluşan alerji göz sulanmasını da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında mevsimsel alerjiler de sulanmaya sebep olan etkenler arasında yer alır.
- Yanlış Lens Kullanımı: Göz sulanmasının diğer bir yaygın nedeni olarak gösterilen etken de göz yapısına uygun olmayan yanlış kontakt lenslerin seçimi ve kullanımıdır. Ayrıca lens kusursuz olsa dahi göz lens kabına ya da solüsyonuna karşı alerjik reaksiyon verebilmektedir. Göz sulanmasının lens kaynaklı olup olmadığını belirlemek için birkaç gün lensler çıkarılarak sulanmanın devamlılığı ve şiddeti kontrol edilmelidir.
- Kalitesiz Kozmetik Ürünlerin Kullanımı: Genellikle kalitesiz kozmetik ürünlerinin ve araçlarının kullanımı sonucu yüzümüzün en hassas bölgesi olan gözler alerjik reaksiyon verebilmekte ve göz sulanmasına sebep olabilmektedir. Bunun yanında kişiler asla kendilerine ait olmayan göz makyaj ürünlerini kullanmamalıdır. Çünkü gözyaşı sıvısı kişiye özeldir ve bir kişinin gözyaşı salgısı diğer bir kişi için zehir kadar etkili olabilir. Sulanmanın kozmetik araçlardan kaynaklı olup olmadığını anlayabilmek adına bir süre makyaj yapmamak gerekmektedir.
- İlaçlar: Kemoterapi ilaçları, bazı göz damlaları ve epinefrin de göz sulanmasına sebep olan ilaçlar arasında yer alır. İlaçlardan kaynaklı göz sulanmaları çoğunlukla ilaç kullanımı bırakıldığında sona erer.
- Göz Yaşı Kanalında Meydana Gelen Tıkanıklık: Gözyaşı kanallarının herhangi bir sebepten dolayı bloke olması sonucu göz sulanması meydana gelebilir.
- Göz Yaşı Kanalının Gelişmemesi: Bu durum yeni doğan bebeklerin hemen hemen hepsinde görülmekle birlikte, zaman içerisinde düzelmektedir. Yeni doğan bebeğin gözyaşı kanallarının tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle gözde bol miktarda sulanma ve çapaklanma görülür.
- Enfeksiyonlar: Gözde meydana gelen herhangi bir iltihap ya da enfeksiyon da göz sulanmasına neden olabilir ve bu gibi durumların doktor kontrolü altında atlatılması gerekir.
- Gözde Fiziksel Zarar: Gözde meydana gelen herhangi bir yaralanma, çizilme, darbe alma vb. bir durumda gözde bol miktarda sulanma görülür.
- Göz Kapağının Enflamasyona Uğraması: Göz kapağında meydana gelen hasarlar da sulanmaya sebep olabilir.
- Grip ve Nezle Gibi Soğuk Algınlıkları
- Göz Nezlesi: Göz nezlesi özellikle bahar aylarında meydana gelen ve bol miktarda göz sulanması ile seyreden bir rahatsızlıktır.
- Göze Yabancı Bir Cisim Girmesi: Gözdeki yabancı cismin algılanması sonucu imha edilmesi ya da dışarı atılması için sürekli olarak gözyaşı salgısı üretilir.