Göz Nezlesine Ne İyi Gelir?

Göz nezlesi günümüzde sıkça rastlanan bir sağlık problemidir. Hava kirliliğinin artması, kontakt lens kullanımının yaygınlaşması bunun sebeplerinden sadece birkaçıdır. Göz nezlesi gözün dış kısmında yer alan konjunktiva isimli yapının mikrop kapmasıyla oluşur. Bu nezle genellikle 7-10 gün sonra geçmektedir. Geçmeyen cinsleri de mevcuttur.

UYARI :  Ovuşturmak veya gözlerinize dokunmak enfeksiyonu bir gözden diğerine ya da diğer kişilere yayabilir. Enfeksiyon mevcutken makyaj yapmayı bırakmalı ve tekrar enfeksiyon riskini azaltmak için eski makyajı temizlemelisiniz.Makyaj yapmak göz nezlesine hiç iyi gelmez..1

Göz Nezlesi Belirtileri

 Öncelikle hasta bir göz hekimine başvurmalıdır. Birkaç hastalık benzer özellikler taşıyabileceğinden yanılma payı vardır.

  1.  Gözde yanma
  2.  Bulanık görme
  3.  Göz kapaklarının şişmesi
  4.  Gözlerde sulanma
  5.  Göz kılcallarının belirginleşmesi
  6.  Virüs kaynaklı göz nezlesine doktor müdahalesi yok denecek kadar azdır. Bitkisel yöntemlerle evde çözümler bulunabilir.
  7.  Göz akında gri lekeler

Bakterilerin yol açtığı göz nezlesi nasıl anlaşılır?

  1.  Gözlerde hafif ağrı
  2.  Göz kapaklarının şişmesi
  3.  Göz kapaklarında yapışma hissi
  4.  Göz kılcallarının belirginleşmesi
  5.  Hafif akıntı

Göz nezlesine ne iyi gelir?

  1.  Bal: Halk arasında da bilindiği gibi bal doğal bir antibiyotiktir. İsteğe göre direkt göze uygulanabilir. Su veya sütle seyreltilip elde edilen karışımla göze pansuman yapılabilir. Bir yemek kaşığı bal; bir çay bardağı süt veya suya eklenerek karıştırılır. Nezleyi rahatlatmak için bu uygulama istendiği zaman yapılabilir, doğal bir yöntem olduğu için bir zararı olmayacaktır.
  2.  Soğuk su: Göz nezlesi sıcak ortamı sevmez. Göze yapılan soğuk uygulama nezleyi hafifletir. Birkaç yaprak peçete kare haline getirilip ıslatarak gözün üzerine konulur. Kuruduğunda tekrar ıslatılarak uygulamaya devam edilir.
  3.  Çay: Doğal bir antiseptik olduğundan göze uygulanması sonrasında gözü temizleyip iyi sonuçlar verecektir. Sallama çay demlendikten sonra ılıtılıp, göze teması sağlanır. İsteğe göre çayın demine pamuk batırılıp göz kapakları ve kirpik diplerine uygulanır.
  4.  Tuzlu çözelti: Bir bardak kaynar su ile bir çay kaşığı tuz karıştırılır. Soğuduktan sonra gözler bu çözelti ile yıkanır. Tuzun doğal bir dezenfektan oluşu gözlerin temizlenmesinde etkilidir. Günde 2 kere uygulanmalıdır.
  5.  Elma sirkesi: Sirke antiseptik özelliğe sahip olduğu için gözlerin temizlenmesinde kullanılabilir. Sirkenin organik olması göz sağlığı açısından önemlidir ve bu konuya hassasiyet gösterilmelidir. 3 yemek kaşığı sirke bir bardak suya ilave edilip karıştırılır. Pamuk bu çözeltiye batırılıp göz kapaklarına ve kirpik diplerine temas ettirilir. Günde 3 kere uygulanabilir. Hasta çözeltiyi direkt olarak göze damlatabilir.
  6.  Aloe vera: Antibiyotik ve antiseptik özelliğe sahip bir bitkidir. Göz nezlesi tedavisinde en çok tercih edilen doğal yöntemlerden biridir. Bitkinin içinden çıkan jel bir bardak su içerisine sıkılır. Su rengi değişene kadar kaynatılır. Tekrar soğuduktan sonra göze damlatılır.

 DİKKAT : Soğuğa bağlı viral konjonktivit(göz nezlesi), tipik olarak 7-14 gün içinde geçer. Bu durum için özel bir tedavi yoktur, ancak makalemizdeki göz nezlesine iyi gelen öneriler semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Göz nezlesi belirtileri 2 haftadan fazla sürerse ve kötüleşiyorsa doktorunuza danışın.  Aşağıdakiler de dahil olmak üzere herhangi bir uyarı işareti veya semptomu yaşarsanız mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın: – kalın sarı veya yeşil göz akıntısıi – gözbebeği içinde veya arkasında ağrı – azalmış veya bulutlu görme – göz veya göz kapağı yakınında döküntü.

Yorum yapın