DOLAR 19,0789 0.27%
EURO 20,4946 -0.7%
ALTIN 1.223,450,30
BITCOIN 5348500,98%
İstanbul
13°

AZ BULUTLU

16:40

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Göz Kaşıntısına Ne İyi Gelir? 5 ÇÖZÜM

ABONE OL
12 Eylül 2022 22:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hemen hemen herkes belli bir dönem göz kaşıntısından şikayetçi olmuştur. Kaşıntının pek çok nedeni vardır ve genellikle kaşıntı göz kapaklarında özellikle de kirpiklerin tabanında oluşur. Kırmızı gözler veya şişmiş göz kapakları ile bu sağlık sorunu kendini iyice belli eder. Kaşıntılı gözler için kullanılan tıbbi terim göz pruritusudur (Latince kaşıntı anlamına gelmekte).

 Kaşınan gözleri ovmanın tedavi edici bir etkisi olmamakla beraber bu, durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Tedavisine geçmeden önce nedenlerini bilmeliyiz.

 Gözde kaşıntı çoğu zaman bir alerjenden kaynaklanır. Polen, toz ve hayvan tüyleri gibi tahriş edici bir madde (alerjen olarak adlandırılır) göz çevresindeki dokularda histamin olarak adlandırılan bazı bileşiklerin salınmasına neden olur ki bu salınma kaşıntı, kızarıklık ve şişme ile neticelenir.

 Göz alerjileri farklı biçimlerde olabilir veya farklı yollardan gelişebilir. Mevsimlik olduğu kadar kalıcı da olabilirler.

NE ZAMAN GÖZLERİNİZ KAŞINIYOR ; Mevsimsel alerjiler, alerjik konjunktivit olarak bilinen duruma neden olur. Yaygın olarak ilkbahar ve sonbaharda havada polenlerin en fazla olduğu mevsimlerde görülür. Çim ve yabani otlar gibi bitkilerden havaya geçen polen alerjenlere maruz kalmak nedenini oluşturur. Öte yandan kalıcı alerjiler, tüm yıl boyunca var olan küf ve toz gibi maddelerden kaynaklanmaktadır.

 Bazı durumlarda da kullandığınız bir ürün alerjiye neden olarak gözlerde kaşıntı yaratır. Örneğin bazı insanlar kontak lenslere karşı alerjik tepki verebilir. Gözlerinizin kaşınmasına neden olabilecek bileşenlere sahip diğer ürünlere örnek olarak da kuru gözleri tedavi etmek için kullanılan gözyaşları damlaları, makyaj, losyonlar, krem ve sabunları verebiliriz.

 En büyük sorumlusu alerji olmakla beraber kaşıntının yanında gözlerde yanma durumu varsa ya da kuru göz sendromu veya meibom bezi disfonksiyonu gibi rahatsızlıklar neticesinde kaşıntı oluşmuşsa o zaman alerjenler dışında başka etkenlerin kaşıntıya yol açtığından bahsedebiliriz. Benzer şekilde göz kapaklarınız kırmızı ve iltihaplıysa göz kapaklarınızda yaşayan bakterilerin bazen de mikroskobik baytların yol açtığı blefarit iltihabından bahsedebiliriz.

 Kontakt lensleri takarken bazılarınız kaşıntılı gözlere neden olacak şekilde rahatsızlık hissedebilir. Bazı durumlarda da kontak lensleri çok uzun süre takmak veya yeterince sıklıkla değiştirmemek kaşıntılı gözlere neden olabilir.

UYARI;Gördüğünüz gibi kaşıntılı gözlerin pek çok nedeni vardır. Belirtiler devam ediyor, kötüleşiyor veya her alerji mevsimi geldiğinde gözlerinizde alerji oluyorsanız göz doktorunuzdan randevu alın.

GÖZ KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?

  1.  Kaşıntılı gözlerin tedavisinde belirtiler bazen reçetesiz gözyaşları damlaları veya alerjiye özel göz damlaları ile hafifletilebilir. Birçok vakada belirtilerde rahatlama sağlamak için reçeteli göz damlası veya ağız yoluyla ilaçlar gerekebilir. Bazı ilaçlar özellikle belirtiler mevsimsel alerjenlere bağlı gelişiyorsa daha az kaşıntılı gözlere sahip olacak biçimde size fayda sunacaktır.
  2.   Gözlerinizin kapalı iken üzerine temiz, soğuk ve nemli bir bez koyarsanız bu gözdeki kaşıntının şiddetini hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  3.   En etkili kaşıntılı göz tedavileri doğrudan nedenine bağlı olarak gerçekleştirilen tedavilerdir. Örneğin belirtiler kuru göz rahatsızlığı ile alakalı ise mevsimsel alerjiden dolayı kullandığınız alerjiye yönelik damladan kullanmak size fazla bir yarar sağlamayacaktır. Bu nedenle göz doktorunuza danışıp sorunun kaynağını bulmanız ve buna göre en doğru ilaç tercihini yapmanız gerekecektir.
  4.   Birkaç farklı ilaç iltihap gidermeye yardımcı olabilir ancak sadece doktorunuz hangi ilaç tedavisinin veya ilaç kombinasyonunun sizin ihtiyacınıza yönelik olduğunu saptar. Bazı durumlarda kaşıntılı gözlerin tedavisi gözyaşı damlası veya alerji damlası ile olur. Ancak diğerlerinde antibiyotik, iltihap giderici ilaçlar ve / veya özel göz kapağını temizleme ürünleri şeklindedir.
  5.   İlaç tedavisinin dışında zengin antioksidan içeren bu nedenle gözde iltihaplı bölge üzerinde dilimler halinde soğuk olarak günde 4-5 kez 10’ar dakika tutabileceğiniz salatalık yine iltihap giderici etkisi olan su tuz karışımını iltihaplı bölge üzerinde tutarak durulamak, her gün bol su ve sıvı tüketerek gözlerin nemli kalmasını sağlamak, Hint yağı ile göze masaj yapmak gibi iltihaba karşı farklı yöntemler de uygulamak mümkün.

DİKKAT; En başta açıklandığı gibi size cazip gelse de kaşıntılı gözleri ovmayın. Sürtünme kaşıntıyı daha da kötüleştirecek biçimde daha fazla histamin salınmasına neden olur. Gözlerinizi aşırı derecede ovmak kornea aşınmasına veya gözlerinize bakterilerin daha fazla üreyip gözde enfeksiyona neden olabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.