Distansiyon kısaca gerginlik demektir. Tıpta çok sık kullanılan bu kelime şişlik anlamına da gelir. Organlardaki iç basınç nedeniyle oluşan distansiyon nedir, belirtileri nelerdir sorusu hastalar tarafından merakla araştırılır. Nefes alındığı zaman hava basıncıyla birlikte akciğerlerin şişmesi distansiyona örnek olarak gösterilebilir. Yüksek tansiyon nedeniyle damarların şişmesi ve biriken idrarın neden olduğu mesane şişmesi distansiyona nedeniyle yaşanır.
Karın bölgesinde oluşan gerginliği tıp dilinde abdominal distansiyon nedir sorusuna cevap olarak verebiliriz. Bu durum bölgede hava ya da sıvı birikmesi nedeniyle yaşanır. Sadece mide-bağırsak bölgesinde yaşanan sağlık sorunları bu duruma neden olmaz. Karında yaşanan şişlikler de bu kapsamda değerlendirilir.
Ciddi ve hayati tehlike oluşturacak nedenleri sürecin dışında bıraktığımız zaman;
Yemek yerken çok fazla hava yutan kişilerde, hazımsızlık çekenlerde, gıda zehirlenmesi yaşayanlarda, kalp krizi geçirenlerde ve sirozu olanlarda abdominal distansiyon görülebilir. Karın ağrısına eşlik eden huzursuzluk, hareketsizlik isteği ve bağırsak seslerinin kesilmesi vücutta abdominal distansiyon yaşandığının en net belirtisidir. Bu durumda hastanın karnı olması gerekenden serttir.
Abdominal distansiyon ile birlikte karın ağrısı, yüksek ateş, geğirme, ishal, nefes darlığı, kusma, kabızlık, veya yüksek ateş gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Çoğu zaman ciddi bir hayati tehlike oluşturmayan sorun evde basit tedbirlerle geçirilebilir. Buna karşılık tipik belirtilerin süreklilik arz etmesi halinde karaciğer veya rahim hastalıkları akla getirilebilir. Kan ve idrar testleri, fiziki muayene, ultrason veya tomografi ile hastalıkların tanısı konabilir. Parasentez uygulamasıyla tanı konabilir ve gerekli tedaviyle iyileşme sağlanır. Karında beklenmeyen ve rahatsız edici şişlik oluştuğu anda sorunun kaynağını hedef alan rahatlatıcı tedavilerin uygulanması gerekir.
Yaşanan her gastrik distansiyon, abdominal distansiyona da neden olabilir. Buna karşılık her abdominal distansiyon şikayeti gastrik distansiyon nedeniyle olmaz. Gastrik distansiyonun yaşanmasına neden olan sebepler arasında;
Çok yemek yeme veya mide-bağırsak bölgesinde yaşanan gaz sıkışması nedeniyle görülen gastrik distansiyon hayati tehlike riski taşımaz. Gastrik distansiyon nedir sorusuna verilecek en basit cevap; hava nedeniyle midede şişlik oluşmasıdır. Sıkıntı oluşan geğirme ve gaz çıkarma ile giderilir. Solunum cihazı gibi yardımcı üniteler vasıtasıyla mideye kısa sürede çok fazla hava girmesi halinde ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Bu süreç içinde oluşabilecek kusma boğulmalara neden olabilir. Hıçkırığa neden olan sebepler genelde zararsız olmakla birlikte 2 günden fazla süren inatçı hıçkırık yaşanması halinde zaman kaybetmeden bir doktora görünmek gerekir.
SAĞLIK HABERLERİ
22 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
22 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
22 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
22 Mart 2023EKONOMİ HABERLERİ
22 Mart 2023AÇILIŞ SAATLERİ
22 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
22 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.