Denizlerdeki En Sevimli Canlı: Denizatı

Erkeğin hamilelik yaşadığı tek canlılar olarak bilinen denizatının, günümüzde bilinen 40 türü var. Bu gizemli deniz canlılarının, çok daha fazla türünün olduğu tahmin ediliyor. Ne yazık ki orantısız avlanma ve çevre koşullarının değişmesi gibi sebeplerden ötürü günümüzde nesilleri tehlike altında.Yapılan araştırmalar, denizlerdeki kirliliğin artışına bağlı olarak son 50 yılda, denizatlarının yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğunu ortaya çıkardı. 

Denizatlarının Genel Özellikleri ve Yaşam Alanları

Çok farklı renklere sahip olabilirler. Hatta simsiyah ve bembeyaz olanları da görülür. Denizatları ayrıca kamuflaj yeteneğine sahiptir ve çeşitli renklere dönüşebilirler. Bu konuda tam anlamıyla birer usta olduklarını söylesek yeridir. Kendilerini tehlikede hissettikleri an renk değişerek kamufle olurlar. Kamuflaj becerilerini daha çok tehlikelerden kaçmak amaçlı kullansalar da, erkek denizatları dişisiyle aynı renge bürünerek kur yapmak için de bu özelliği kullanır. Üç adet küçük yüzgeçleri bulunur ve yüzgeçlerinin boyutundan ötürü yüzme konusunda pek iyi sayılmazlar. En fazla 4 veya 5 sene yaşayabildikleri biliniyor. Gelelim denizatlarının meşhur oldukları konuya, nasıl oluyor da bu türün hamilelik dönemini erkek birey yaşıyor? Çiftleşme esnasında erkeğin karnında bulunan kesecik, çiftleşmenin belli bir aşamasından sonra dişi tarafından ziyaret ediliyor. Yanlış duymadınız! Dişi, erkeğin karnındaki keseciğe giriyor ve döllenmeleri için yumurtalarını buraya bırakıp geri çıkıyor. Beş ila altı hafta süren hamileliğin ardından erkek, karnındaki binlerce yavru denizatını suya salıyor. Hatta doğum sırasında o kadar büyük bir enerji harcıyor ki, zaman zaman doğum esnasında ölebiliyor. Yavrularını kendileri yetiştirmiyorlar, her biri ayrılıp kendi başının çaresine bakıyor. Tabi bu süreçte büyük çoğunluğu av oluyor ve erişkinliğe ulaşamıyor. 

İnsandaki Hamilelik İle Erkek Denizatının Hamileliği Arasındaki Benzerlik!

Erkek denizatlarının, yavruları taşıma görevini üstlendiğinden bahsetmiştik. Yakın bir zamana kadar taşıyıcının erkek olması dışında konuyla ilgili bilgimiz yoktu. Ancak geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışma, hamilelik esnasında erkeğin, dişi memelilerdekine çok benzer bir şekilde karnındaki embriyoların ihtiyaçlarını karşıladığı ortaya çıktı. Molecular Biology and Evolotion dergisinde yayımlanan bu çalışmada, erkeğin kuluçka kesesine ek besin sağladığı ve kesedeki atıkları düzenli olarak temizlediği ortaya çıktı.Bir diğer veriye göre ise, erkek denizaltının hamilelikte yaşadığı gen ekspresyonlarının, insanlardakiyle oldukça benzer olması. Kuluçka kesesinden alınmış olan numuneler bu sonuca ulaşılmasını sağladı.

Yorum yapın