Çıtçıtlı Diş Protezi Nedir?

Diş kaybının aşırı fazla olduğu kişilerde, özellikle eksik olan dişlerin arka taraflarında diş bulunmama durumlarında hareketli protez ya da sabit implant destekli protez tedavisi uygulanır. Bu tedavi, günümüzün en önemli tedavilerinden biridir. Yarım damak ismi ile de bilinen iskelet protezler, hareketli protezler grubundandır. Sürekli takıp çıkarılan protezler olduğundan hastalar açısından bir takım rahatsızlıklar oluşması söz konusu olabilmektedir. Bu rahatsızlıklar:

  1.  kroşelerin görünmesi
  2.  tutuculuk problemleri gibi önemli sorunlardır. 

İşte hassas bağlantılı protezler (Çıtçıtlı diş) de, bu sorunları çözmek için yapılmaktadır. Bütün bunları açıkladıktan sonra çıtçıtlı diş protezi nasıl yapılır konusunda da bilgi vermekte fayda vardır.

 Çıtçıtlı Diş Protezi Nasıl Yapılır?

 -İskelet protezlerde kroşelerin görünür olması estetik açısından sorun oluşturmaktır. Hassas bağlantılı protezler ise dişler üzerine yerleştirilen pozitif ve negatif parçaların, anahtar ve kilit görevi görmesi üzerine bu sorunu çözmektedir. Porselen kaplama yapılmış olan dişin üzerine pozitif parça yerleştirilir ve bu parça çıtçıtlı protezin içine yerleştirilen negatif parçaya oturtulur. Böylece kroşe yani kanca görünmediği için, estetik açıdan da rahatsızlık duyulmaz.

 -Eksik olan dişlerin yanındaki tutucu parçaların yerleştirileceği dişlere porselen kaplama yapılır ve çıtçıt denilen hassas bağlantılar, yapılan bu kaplamaların içine yerleştirilir. Protezin içinde bulunan negatif parça, bazı sistemlerde özel bir plastikten üretilir. Bu plastik yıllar geçtikçe aşınıp yerinden kolayca çıkarılır duruma gelir ve yerine yenisi takılır. Böylece ilk baştaki güçlü tutuculuğuna yeniden kavuşması sağlanır.

 -Hassas tutuculu protezlerde bağlantı yapılacak olan dişlerin ve diş protezinin üstüne, biri dişi biri de erkek olan tutucudan oluşmuş, birbirine geçmeli kilit sistemleri yerleştirilmiştir. İşte bu yüzden hassas tutuculu protezlere çıtçıtlı protez denilmektedir.

 -Çıtçıtlı protezlerde öncelikle kilitli bağlantının yapılacağı dişlere, dişi sağlamlaştırmak amacıyla kaplama yapılır. Porselen diş ile kaplama yapılan doğal dişlerin üzerine montalanan ve bunun için özel olarak üretilmiş olan hassas tutucular, protezleri dengeli bir şekilde ağızda tutmaya yararlar.

Özel hassas tutuculu bu protezlere halk ağzında çıtçıtlı diş denmektedir. Dişe yapılan bu kaplamanın üstüne, halka benzeri özel tutucular montalanır. Monte işlemi yapılan bu tutuculara da, protezin üstüne yerleştirilen karşılıkları takılır. Bu uygulamaların hepsi diş protezinin maliyetini artırdığından çıtçıtlı protezler, klasik metal kanca bağlantılı protezlere oranla çok daha pahalıdır. Çıtçıtlı diş protezinin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

 Estetik olarak kötü bir görüntü oluşturmazlar ve ağızdan düşme gibi problemlerle de karşılaşılmaz.

 Bu sayede kullanıcısına güven verir.

 Kolayca takılıp çıkarılabilen bir protezdir.

 Bu sayede temizlik ve bakımları da oldukça kolay yapılmaktadır.

 İmplant Üzerine Çıtçıtlı Protez Nasıl Yapılır?

Günümüzde implant teknolojisi sürekli gelişir durumdadır ve bunun sonucunda zamanla implantlar çok güvenilir hale gelmiştir. İmplant üreten firma sayısı arttıkça, fiyatları da geçmişe oranla oldukça ucuzlamıştır.

Günümüzde artık dişi olmayan hastalara bile sabit porselen diş yapmak mümkün hale gelmiştir. Bazen de ekonomik açıdan sıkıntı yaratacağı için ya da yeterli sayıda kemik olmadığı için 2 ila 4 implant üstüne çıtçıtlı protez yapılabilmektedir.

İmplantın üstünde olan bu parça, ball attachment adı verilen bir parçadır ve hastanın kendi dişine yapılan kaplamalara yerleştirilen hassas tutucularda olduğu şekliyle, bunlar da çıtçıtlı protez olarak anılmaktadırlar.

Yorum yapın