Çay Nasıl Demlenir, Siyah, Beyaz Ve Yeşil Çay Nasıl Demlenir?

Çay nasıl demlenir, Türk kültürünün en klasik ve vazgeçilmez içeceklerinden birisi olan çay, usulüne uygun demlendiğinde hem tavşan kanı rengi hem de doruğa çıkmış lezzetiyle damakları mest eder. İyi çay yapmanın kendine has kuralları vardır elbette. Çay nasıl yapılır sorusuna verilecek yanıt, sizi kıpkırmızı ve buruk lezzette bir sonuca ulaştırır. Çay demlemenin o kendine has kaidelerine bir bakalım şimdi ve güzel çay nasıl yapılır sorusunun yanıtına geçelim.

İyi çay demlemenin püf noktalarından birisi de kullanılacak suyun niteliğidir. Yumuşak ve tortusuz su kullanmak hem çayın renginin berrak olmasını hem de çayın yumuşak içimli olmasını sağlar.

Satın alınan çay uygun koşullarda muhafaza edilmiş, başka yiyecek ve maddelerin kokusu çaya karışmamış olmalıdır.

  • Çayın gerçek aromasını alabilmek için porselen demlik kullanabilirsiniz.
  • Suyu kaynatırken içi boş demlik de üzerinde dursun. Bu, boş demliğin ısınmasını sağlayacaktır.
  • Demleme işlemini su iyice fokurdadıktan sonra gerçekleştirin.
  • Çayı demlerken suyu yüksek mesafeden çayın üzerine aktarın.
  • Çayınızı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine yeniden oturtun ve kısık ateşte 15-20 dakika bekletin.
  • Çayın daha hızlı demleneceğini düşünerek demliği ateşe oturtmayın ve çayı kaynatmayın.
  • Çayınızı demledikten sonra en geç 35 dakika içinde tüketin. Çay bekledikçe acılaşacak ve nefasetini kaybedecektir.

Siyah Çay Nasıl Demlenir?

İyi bir çay demlemek için arıtılmış ve hazır su kullanmalısınız. Ama musluk suyu ile çay yapılmaz mı? Elbette yapılır. Musluk suyu kullanacaksanız, demleme işlemini başlatmadan önce musluk suyunu bir süre akıtın ki borularda bekleyerek oksijeni azalan su yerine daha oksijenli suyu çaydanlığa alabilesiniz.

Seramik malzemeli demlikler, ısıyı daha uzun süre koruyabildikleri için en iyi seçeneklerden biri olarak gösterilebilirler. Porselen ve dökme demir demlikler de diğer seçeneklerdir.

Çay demleme işlemi için önce suyu kaynatın. Siyah çay demlerken suyun fokur fokur kaynaması gerekir. Bunun için su iyice kaynamadan demleme işlemine geçmeyin. Yeşil çayda bu fokurdama işlemine gerek yoktur. Suyun üzerinde hafif kabarcıklar olması yeterlidir.

Kaynamış suyu çayın üzerine ilave edin ve demlenmesini bekleyin. Çay demini alana kadar bekleyin. Eğer poşet çay kullanıyorsanız çay iyice demlendikten sonra poşetleri demlikten bir kaşık yardımıyla çıkarın.

Siyah çayı sade içebileceğiniz gibi limon yahut süt ilavesiyle de içebilirsiniz. Ama bizim kültürümüzde sütlü çay çok yaygın olmadığı ve damağımıza da çok hitap etmediği için siyah çayı genellikle sade yahut limonlu olarak tercih ederiz.  Bergamot aromasının yoğun hissedildiği earl grey çayını da tercih edebilirsiniz.

Yeşil Çay Nasıl Demlenir?

Yeşil çayın enerji veren, morali düzelten ve zindelik veren özelliği sayesinde kendinizi her dem dinamik hissedersiniz.

Sadece tek içimlik, yani tek kişilik yeşil çay hazırlayacaksanız fincanınıza tek bir poşet koymanız yeterli olacaktır. Eğer bir demlik yapacaksanız, çayı ne kadar demli sevdiğinize bağlı olarak iki yahut daha fazla çay poşeti kullanabilirsiniz. Demlik poşeti kullanmak istemezseniz aktarlardan temin edeceğiniz açık yeşil çaylardan da kullanabilirsiniz.

Çayınızı sert su ile değil yumuşak ve kireçsiz su ile demlemeniz daha berrak ve içimi kolay bir çay elde etmenizi sağlayacaktır. Hazır su kullanmayacaksanız, önceden kaynatılmış yahut dinlendirilmiş su kullanabilirsiniz. Böylelikle çayınızı tadı buruk olmayacaktır.

Çayı demleyeceğiniz suyu mutlaka fokurdayana kadar kaynatın. Kaynama noktasında açığa çıkan kabarcıklar sayesinde sudaki karbon azalır bu da suyun asiditesinin düşmesini sağlar. Asiditesi düşen su ile demlenen çay daha lezzetli olur.

Suyu kaynattıktan sonra suyun sıcaklığının 60 ila 85 dereceye düşmesi için bir-iki dakika bekleyin. Yeşil çayı demlemek için gereken ideal sıcaklık budur.

Sıcak suyu demleme poşetlerinin doğrudan üzerine dökün. Su poşete değdiğinde çayın tadı ve aroması daha net olarak açığa çıkacaktır.

Çayı demledikten sonra mutlaka 1-2 dakika demlenmesini sağlayın. Eğer biraz daha sert ve belirgin bir tat istiyorsanız yeşil çayınızı 3 dakika süreyle demleyebilirsiniz.

Beyaz Çay Nasıl Demlenir?

Beyaz çay demleme işlemi de diğer çaylar gibi yapılmaktadır. Beyaz çay nasıl yapılır sorusunun yanıtına yabancı sayılmazsınız yani. İster yaprak şeklindekileri isterseniz de hazır şekilde satılan beyaz çayı kullanabilirsiniz. 1 fincan beyaz çay hazırlamak için1-2 çay kaşığı beyaz çay kullanabilirsiniz. Yaprak şeklinde kullanacaksanız 5-6 çay yaprağı işinizi görecektir.

Kullanacağınız suyun kaynar olmamasına ve 3-4 dakika dinlendirilmiş olmasına dikkat edin. Beyaz çayı asla kaynar suya bırakmayın. Suyun ısısı ne kadar düşükse   demleme süresi de o kadar uzun olmalı. 10 dakika demleme süresi yeterli olacaktır.

Çayın Faydaları

Çay oldukça güçlü bir antioksidandır. Kanserle mücadelede etkin polifenolleri içerir. Özellikle kolon kanserine karşı olan koruma etkisiyle bilinir.

  • Çay kalp krizi riskini azaltır. Düzenli çay içenlerin, içmeyenlere göre daha az kalp krizi geçirdiği saptanmıştır. Çay felç geçirme riskini de azaltır.
  • Çayın kemik sağlığını da koruduğu bilinmektedir.
  • Çay bağışıklık sistemini korur.
  • Çayın sindirim sistemine de gaydalı olduğunu söyleyebiliriz.
  • Çay, şeker ilave edilmeden tüketildiğinde kilo aldırma riski oluşturmaz; zira çayda kalori yoktur. Hatta sindirim sistemini düzenli çalıştırarak kilo kaybına katkı bil sağladığı söylenebilir.

Özellikle siyah çayın fazla tüketiminin vücutta demir emilimini engelleme durumuna karşı limonla tüketilmesi etkili bir çözüm olacaktır.

Ayrıca taze demlenmiş bir çay kişileri birbirine yaklaştırır, sohbetleri koyulaştırır, ortamın pozitif enerji ile dengelenmesini sağlar.

Yorum yapın