DOLAR 19,0422 0.11%
EURO 20,5723 0.36%
ALTIN 1.188,410,10
BITCOIN 5411110,70%
İstanbul
11°

HAFİF YAĞMUR

16:40

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Bulutlar: Nasıl Oluşur, Türleri ve Özellikleri

Bulutlar: Nasıl Oluşur, Türleri ve Özellikleri

ABONE OL
18 Aralık 2022 23:59
Bulutlar: Nasıl Oluşur, Türleri ve Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulutlar, çok hafif su damlacıkları veya buz kristallerinden oluşur. Bu parçacıklar havada yüzebilir. Sıcak hava yükseldiğinde, şişip soğuduğunda bulutları oluşturur. Bulutlarla birlikte oluşan su damlacıkları, güneş ışığını yansıtır ve beyaz, pamuk benzeri bir doğa harikasıyla karşı karşıya kalmamıza neden olur. Ancak bulutlar siyah veya gri (hayır, pembe olmazlar) olarak da görünebilir.

Türlerine Göre Bulutlar

Bulut türlerine gelecek olursak, Sirüs (Cirrus), Kümülüs (Comulus), Stratüs ve Nimbüs olmak üzere dört çeşit normal bulut bulunur.

Sirüs (Cirrus) Bulutları

  • Kutup Bölgelerinde: 3.000-8.000 Metre
  • Orta Enlemlerde: 5.000-13.000 Metre
  • Tropik Bölgelerinde: 8.000-18.000 Metre

Sirüs (Cirrus) bulutları, yüksek bulutlardan olarak da bilinir. Gökyüzünde yüksekte görülen ince ve narin bulutlardır. Sanki bulutu iki köşesinden tutup çekmiş, parçalara ayırmış, tıpkı bir pamuk topağı koparmışlar gibi görünür. İnce bir yapıları vardır, çünkü su damlacıkları yerine buz kristallerinden oluşurlar. Mavi bir gökyüzü varsa ve gökyüzünde birkaç sirüs bulutu görüyorsanız, muhtemelen o gün hava oldukça güzel olacaktır. Bir yürüyüş yapmaya değer!

Kümülüs (Comulus) Bulutları

  • Kutup Bölgelerinde: 2.000-4.000 Metre
  • Orta Bölgelerde: 2.000-7.000 Metre
  • Ekvator Bölgelerinde: 2.000-8.000 Metre

National Geographic‘e göre Kümülüs bulutları, orta irtifa bulutları olarak da bilinir ve genellikle gökyüzüne dağılmış olan kabarık bulutlardır. Latince kümülüs kelimesi yığın anlamına gelir. Tıpkı “biriktirmek” dediğimizde olduğu gibi bu, her şeyin birikmesi anlamına gelir. Bu tür bulutlar, buharlaşarak beraberinde su buharı taşıyan ılık hava yükseldiğinde oluşur. Kümülüs bulutları beyaz veya gri renklerde olabilir. Beyaz kabarık bulutlar yağmur olmadığı anlamına gelir, ancak siyah veya gri bulutlar varsa şemsiyenizi almadan dışarı çıkmamanızı öneririz.

Stratüs (Stratus) Bulutlar

  • Stratüs bulutları yeryüzü ile gök arasında maksimum 2,000 metrelik yükseltilerde olur.

Stratus bulutları alçak irtifa bulutları olarak bilinir ve gökyüzünü kaplayan kocaman kalın bir battaniyeye benzerler. Bu bulutlar, ılıman havalarda yağmur, soğuk havalarda ise kar yağacağına dair kesin bir işarettir. Stratüs bulutları yere yaklaşıp “sis” olarak tanımladığımız hava olayına sebep olmayı çok severler. Bu bulutlar, hava soğuk olduğunda ve daha sıcak nemli hava aşağı indikçe oluşur. Havadaki nem miktarı ve sıcak ile soğuk hava arasındaki fark, bulutun veya sisin ne kadar kalın ve yoğun olduğunu belirler. Sis lambalarınızı yakmayı unutmamanız gerektiğini söylemiş miydik?

Nimbüs Bulutları

  • Nimbüs bulutları da Stratüs bulutları gibi maksimum 2,000 metrelik yükseklikte oluşur.

Nimbus kelimesi, zaten yağmur veya kar yağdıran bir bulut anlamına gelir ve Stratüs bulutları gibi Nimbüs bulutları da alçak irtifa bulutlarıdır. Supercell (Süper Hücre) bulut kümesi gibi ilginç bulutlar bu sınıfa dahil edilir. Bu bulutlar karanlıktır ve gök gürültülü fırtınalar sırasında yüreklerimizi ağzımıza getiren bulutlar Nimbüs bulutlarıdır. Kümülonimbus ise bu bulutlardan iki tanesinin birleşmesiyle oluşan buluttur, eğer bu bulutlara rastladıysanız mümkünse evden çıkmayın, hem virüs var bilirsiniz işte…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.