Bebeklere Kilo Aldıran Yiyecekler ve Vitaminler

Bebeklere sağlıklı kilo aldırma yöntemleri, özellikle annelerin ilk doğumdan itibaren dikkat ettiği hususlardan olmaktadır. Bebekler ilk doğduğunda en çok dikkat edilen hususlar, özellikle annelerin en çok takıldığı konular, bebeğin doğduğu andaki boyu ve kilosudur. Çünkü bebeğin kilolu olması veya boyunun istenilen standartlarda olması annenin başarısını ve hamilelik esnasında bu konuda göstermiş olduğu hassasiyeti gösterdiğine inanılmaktadır. Böyle bir durumda özellikle anneler çocuklarını aynı anda doğmuş diğer bebeklerle karşılaştırarak, kilo ve boylarının ne kadar sağlıklı olduğunu kendi düşünceleri bakımından yorumlamaktadır. Aslında böyle bir durumun kesinlikle olması gereken bir düşünce olması gerektiği bilinmelidir.

            Bebeğin kendi bedensel yapısına göre gelişiminin olduğunun bilinmesi gerekir. Bu tür karşılaştırmalar sonucunda da bebeğin gelişimini hızlandırmak için çoğu anne sütünün yanında bebeklere kilo aldıran yiyecekler vermeye başlama düşüncesine sahip olmaktadır. Fakat doktorların tavsiyesi böyle bir durumda beş ve altıncı aylarda ek gıdalara başlanması doğrultusundadır. Bazı doktorlar ek gıda konusunda sebze ve meyveye ağırlık verirken, bazıları ise süt ve süt ürünlerine özellikle yoğurt takviyesine ya da tahıllı mamaların tüketilmesine özen gösterilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır.

Madde Madde Bebeklere Kilo Aldıran Besinler ve Vitaminler

KURALLAR:
Her yeni yiyeceği bir hafta sonra ekleyin, sabırlı olun, hemen kilo almasını beklemeyin.
Anne sütü en iyi kilo Aldıran besindir
Gıda alerjilerine dikkat

 Aşağıda, OP Ghai tarafından hazırlanan Pediatri Ders Kitabından basit ve takip etmesi kolay bir kural bulunmaktadır.

3 aya kadar bebekler haftada 175 ila 210 g arasında kazanırlar.

Doğum ağırlığını ikiye katlarlar 5 ay.

Kalan 1 yıl için her ay yaklaşık 400 gr ağırlığa alırlar.

Doğum ağırlığının 4 katı 2 yıl.

Doğum ağırlığının 5 katını 3. yıl.

Doğum kilosunun 6 katına 5. yıl.

Doğum ağırlığının 7 kat 7 yıla kadar.

Doğum ağırlığının 10 katına 10. yılda ulaşırlar

Ortalama olarak bir çocuk, pubertal büyüme atıştırması başlayana kadar her yıl 3 ila 7 yaş arasında 2 – 3 kg kazanır.

  1. Muz 6 aydan sonra bebeklere verilebilir. Muz, diyet lifi, potasyum, C vitamini ve B6 vitamini açısından zengindir ve enerji açısından yoğun ve besleyici bir besindir. Muz püre  olarak verilir, 8 ay sonra krep olarak verilebilir, bir yıl sonra muzu keklere karıştırabilirsiniz.
  2. Şeftali 6.aydan sonra verilebilir. Şeftali, diyet lifi, niasin, A vitamini bakımından zengindir ve özellikle iyi bir C vitamini kaynağıdır. Şeftali, milkshake olarak 6 ay sonra ve 1 yaşından sonra  püre olarak verilebilir.
  3. Armut, bebeğin ilk katı yiyeceklerinden biri olarak verilebilir ve kilo alımına yardımcı olur. Armut demirden çok zengin meyvelerden biridir ve aynı zamanda diyet lifi, Vitamin B6 ve C vitamini için iyi bir kaynaktır.
  4. Bezelyeler 6 aydan sonra da verilebilir. Bezelye, bebeğin ilk katı yiyecekleri olarak tanıtılan en besleyici sebzeler arasındadır. Diyet lifi, tiamin, C vitamini ve magnezyum, niasin, fosfor ve Vitamin A, B6 bakımından yüksektir.
  5. Tavuk 8. aydan sonra verilebilir. Tavuk, niasin, fosfor, magnezyum, B6 vitamini ve B12 bakımından zengin, aynı zamanda kolestrol bakımından zengin olduğu için tavuk bebeklere haftada bir kez verilebilir.
  6. Peynir 8 ay sonra verilebilir. Peynir fosfor, kalsiyum ve selenyum açısından zengindir. Dilimler halinde kesilen peynirler mükemmel bir parmak yemi oluşturur; bebeğinize peynirli meyve salatası da servis edebilirsiniz.
  7. Kuru meyveler arasında badem, antepfıstığı, incir, kaju enerji yoğun ve besicidir. Kuru meyveler neredeyse tüm gıdalarda toz haline getirilebilir ve süt ile karıştırılabilir

Bebeklere Sağlıklı Kilo Aldırma Yöntemleri

Bebeklere Sebzeli Gıda Takviyesi Nasıl Yapılmalı?

Bebeklerin gelişimi hızlandırma veya ve bu konuda destek sağlamak için sebze ağırlıklı gıdalara başlanması durumunda ilk başlarda verilecek ölçünün çok iyi bilinmesi gerekir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemleri ilk aşamada anne sütünün yanında verilen bu gıdaları sindirmesi açısından sıkıntılar ortaya çıkabilecektir. Bu konuda bebeklere kilo aldıran yiyeceklerden ilk başlarda bir çorba kaşığı verilmesi ve bebeğin sevdiği sebze türü gıdaların takviye olarak kullanılması doktorlar tarafından önerilmektedir. Özellikle sebze ve meyveleri püre haline getirerek verildiği zamanlarda kullanılan rende plastik olmamasına özen göstermelidir. Çünkü çoğu plastik rende ve diğer mutfak gereçlerinde kanserojen etki yaratan katkı maddelerinin bulunduğu bir gerçektir. Aynı zamanda sebzeler diğer mutfak gereçleri ile fazla temas ettirilmeden buharda hazırlanarak ve cam kaplarda ezilerek püre haline getirilebilir.

Bebeklerin İdeal Kilosu İçin Ne Yedirilmeli?

En başta da belirtildiği gibi bebeklerin doğum anından itibaren kiloları en çok dikkat edilen konulardandır. Bu aşamada anne sütünün verilmesinin yanında, bebeklerin istenilen kiloya ulaşması için bebeklere kilo aldıran yiyecekler nelerdir iyi bilinmelidir. Bunları sıralayacak olursak;

  • Özellikle süt ve süt ürünlerinden elde edilen yiyecekler
  • Et türü olarak özellikle organik olarak elde edilmiş et ürünleri
  • Yumurta olarak organik türden olanlar
  • Baklagiller olarak verilecek besinlerin organik şartlarda elde edilmiş olanlar
  • Sebzeler özellikle organik olmasına özen gösterilmeli sera ürünlerinden kaçınılmalıdır.
  • Meyveler dondurulmadan taze olarak tüketilecek mevsim meyvelerinden seçilmelidir.

Bu aşamada ilk altı ayında bebek anne sütü ve takviye besinlerle günlük 20 ve 30 gram haftalık 150w 250 gram aylık 600 ve 900 gram artış göstermesi gerekir. Bebekler kilo alma konusunda 5 aydan itibaren doğum tartısının iki katına çıkmaktadır. Bunun yanında ikinci altı ayda büyüme yavaşlayarak günlük tartı artışı 15 ve 20 gram haftalık tartı artışı 0 50 gram aylık tartı artışı 400’de 600 gram oranları seviyesinde düşüş göstermektedir.

Sağlıklı Bebek Kilo ve Boy Orantısı Nedir?

Sağlıklı bebek tabir edilen ideal kilosu olan Bebeklerin boy ve kilo orantıları tıbbi deneyler ve edinilen tecrübeler sonucunda liste haline getirilerek anneler daha bilinçli hale getirilmektedir. Çünkü yanlış bilinen daha önce de belirtildiği gibi sağlıklı bebek şişman bebek demek değildir. Burada bilinmesi gereken ideal kilo ve boy oranına ulaşması açısından bebeklere kilo aldıran yiyecekler nelerdir bilinmeli, aynı zamanda verilen bu takviye gıdaların dengeli bir şekilde verilmesi önem arz etmektedir. Bu aşamada verilebilecek takviye besinler;

  1.  Bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynirle desteklenirken yumurta fazla pişirilmeden rafadan hazırlanmalıdır.
  2.  Kalsiyum açısından zengin meyve sebzeler seçilerek verilmelidir.
  3.  Özellikle meyveler kabuklu olarak tüketilmesi için çok iyi dezenfekte edilmelidir.
  4.  Bu tür takviye besinleri verirken asla gazlı içecek tarzında kola ve diğer endüstriyel içecekler verilmemelidir.
  5.  Bütün bunlara dikkat edilerek elde edilecek sağlıklı bebek kilo ve boy oranları belirtilen esaslar doğrultusunda ilerlemediği durumlarda doz aşımına gitmeden öncelikle bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.

BEBEĞİNİZ AY AY İDEAL KİLOSU

  • 1 Aylık bebek 3 kilogram 51 santim en az olması gereken ölçüler olurken 5750 gram 60 santim en fazla olması gereken ölçüler olarak görülmektedir
  • 2 aylık bebek 3600 gram 50 cm en az olması gerek ölçüler olurken 6600 gram 63 santim cm En fazla olması gereken ölçüler olmaktadır
  • 3 aylık bebek 415 0 gram 55 cm En az olması gereken ölçüler olurken 7500 gram 65 santim en çok olması gereken ölçülerdir
  • 4 aylık bebek 4600 gram 57 cm en az olması gereken ölçülerken 8250 gram 67,5 cm En çok olması gereken ölçülerdir
  • 5 aylık bebek 5100 gram 58 cm en az olması gereken ölçülerken 9000 gram 72, 5 cm En çok olması gereken ölçülerdir.
  • 6 aylık bebek 5500 gram 60 cm en az olması gereken ölçülerken 9600 gram 72,5 cm en çok olması gereken ölçülerdir.

Yorum yapın