Bebeklerde Reflü

Bebeklerde Reflü Nedir?

Reflü, midedeki besinlerin ağıza geri gelmesi biçiminde meydana gelen bir sindirim hastalığıdır. Reflü olarak adlandırılan sindirim sistemi hastalığı bebeklerin ilk üç ayda yarısından fazlasında rastlanabilen bir durumdur. Bebeklerde reflünün sıklığı konusunda net bir veriler yoktur. Bebekler büyüdükçe midelerindeki kapak düzeneğini oluşturan bazı yapılar gelişir ve bu gelişen mide kapakları sayesinde reflünün belirtileri giderek yok olmaya başlar. Bebeklerde yaklaşık on iki ya da on sekiz ay nadiren devam eder. Bebeklerde reflü hastalığı dört aylık bebeklerin yüzde 75’inde görülürken, bu yüzde 75′ lik oran bebeklerin bir yaşından itibaren yüzde 5′ e kadar azalabilmektedir.Bebeklerde reflü hastalığının daha sık görülmesinin bazı belli başlı nedenleri vardır. Bu nedenlerden en başında bebeklerin yemek borularının tam gelişmemiş olması, bebeklerin genellikle sıvı besinlerle beslenip sürekli olarak yatay pozisyonda olmaları bebeklerde reflü hastalığına sık görülmesine neden olmaktadır. Bebekler bir yaşına yaklaştığında kendi başına beslenebilme, oturabilme ve yürüyebilme gibi büyüme belirtileri ortaya çıktığında bebekte reflü de zamanla yol olacaktır. Bu nedenle anne ve babalar bebeklerinde reflü hastalığı gördüğünde endişelenmemelidir. Zamanla geçtiği için reflü hastalığının tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak reflü sayesinde kilo kaybına ve kilo alamayan bebekler devamlı kusan bebekler var ise mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Çünkü sürekli tekrarlayan reflü hastalığı bebeklerde büyüme ve gelişiminin gerilemesine neden olabiliyor.

Bebeklerde Reflü Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Reflü hastalığı olan bebeklerin pek çoğu normal ve sağlıklı bebeklerdir. Ancak gelişimsel anomalisi ve nörolojik sorunları olan çocuklarda reflü çok daha fazla sorun olmaktadır. Bu çocuklarda reflü olan çocuklarda yeterli besin almamasına bağlı gelişimini de engeller ya da akciğer enfeksiyonuna neden olabilir. Bebeklerde sıklıkla görülebilen reflü hastalığın pek çok belirtileri vardır. Bu belirtiler şunlardır;1. Göğüste yanma2.Sık sık tekrarlanan kusmalar3.Öksürük4.Uyku problemleri5.Huzursuzluk6.Beslenme güçlüğü7.Kusmukta kan8.Gaz ve ya geçmeyen karın ağrıları9.Sık sık yaşanan akciğer enfeksiyonu (pnömoni) atakları10.Sürekli tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonları11.Solunum ile ilgili sorunlarEğer bebeğinizin kusmaları daha da artmış ise kilo verme hızı artmış ve kilo alınamıyor ve huzursuzsa mutlaka tedaviye başlanmalıdır. Bebeklerde reflü hastalığının belirtileri iki gruba ayrılır. Bunlar solunum sistemi ve sindirim sistemi ile olan belirtilerdir. Solunum sistemi belirtileri öksürük, solunum darlığı ve astım gibi belirtilerdir. Sindirim sistemi belirtileri yeme isteksizliği iştahsızlık, kanlı kusma, göğüs yanması gibi belirtileri bulunmaktadır.

Bebeklerde Reflünün Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde reflünün oluşmasının pek çok nedeni vardır. Bu belirtiler şunlardır;1. Eğer bebeğinizde aşırı kilo nedeni ile obezite var ise bu bebeğinizdeki fazla kilolar bebekte reflünün oluşmasına neden olur.2. Herkesin de bildiği gibi sigaranın içilmesi ya da sigara içilen havayı soluma bile pek çok hastalığa neden olmaktadır. Eğer bebeğinizin yanında sigara içiyor iseniz ya da sigara içilen ortamda bebeğinizi bulundurmuş iseniz bebeğinizde reflü görülme olasılığı artar. Bu durum da bebeklerde reflünün oluşmasına neden olabilir. Ayrıca sigara içilen ortamlarda durmak yalnızca bebeklere değil gelişmiş olan bireylere de pek çok zararı vardır.3. Eğer bebeğinizin yemek borusu ile midesinin birleşim bölgesindeki adale yapısının iyi gelişmemiş olması bebeklerde reflünün başlıca en önemli nedenleri arasında bulunabilir.4. Eğer bebeğinizin yemek borusu kısa ise bebeğinizde reflü şikayeti başlayabilir. Böyle bir durumla karşılaşan ebeveynler mutlaka en kısa sürede bir hekime başvurmalıdır.5. Eğer bebeğinizin beslenme alışkanlıklarından bozukluk var ise bebeğinizde reflü olma riski daha fazladır. Bu nedenle bebeğiniz en doğru ve en sağlıklı şekilde biçimde beslenmelidir.6. Eğer bebeğinizin midesi aşırı miktarda besinler ile doldurulmuş ise bebeğinizde reflü oluşabilir.7. Eğer bebeğiniz de bazı nörolojik hastalıklar var ise bu nörolojik hastalıklar bir süre sonra bebekte reflüye neden olabilir.

Bebeklerde Reflü Tedavisi Nasıl Olur?

Bebeklerde reflü çoğu zaman kendiliğinde düzelmektedir. Uygulanan tedavilerin pek çoğu reflüyü düzeltmez, sadece belirtileri geçirmeye yardımcı olur. eterli zaman verilerek reflünün kendiliğinden geçmesini beklemek en doğrusu olabilir. Bebekler yaklaşık olarak 6. ayda destek olmadan oturmaya başlarlar. Bu sayede, bu dönemden sonra reflünün de iyileşeceği anlamına gelmektedir. Bebekler yaklaşık 12. ayda yürümeye başladıkları için bu dönemden sonra hemen hemen çoğunda bu rahatsızlık kaybolacaktır.

1. Bebeğin Pozisyonu

Reflüyü azaltmak için bebeğin uygun pozisyonlarda tutulması önemli bir yere sahiptir. Bebekler yemeklerini yedikten sonra  karınları üzerine başı yukarıda olacak şekilde yatırmak reflüyü önlemeye yardımcı olacaktır. Fakat çoğu bebek bu şekilde durmak istemez ve zaman zaman ağlarlar. Böyle bir durumda bebeğinizi sırt üstü fakat başı biraz daha yukarıda olacak şekilde yatırabilirsiniz. Hatta bebeğinizi bu şekilde tutabilecek yataklarda bulunmaktadır. Bu şekilde bir yastığa ya da yatağa sahip olarak da bebeğinizin istenilen pozisyonda durmasını sağlayabilirsiniz.  Aynı zamanda bebeğinizin ağlaması da karın aslarını kasmasını ve bol miktarda hava yutmasını sağlayacağı için reflüyü arttırabilir.

2. Diyet Tedavisi

Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü rahatsızlığı daha az görülmektedir. Fakat bebeğini emziren annenin çok fazla kafeinli içecekler tüketmesi ya da bebeğin sigara dumanına maruz kalma durumu da reflü şikayetini arttıracaktır.Bebeklere mama değişikliği yapıldığında reflüsünün azaldığı görülmektedir. Fakat bu durum genelde geçicidir. Çoğu zaman bebekler mama değişikliği yapılmasına rağmen anne sütü dahi olsa bebek kusmaya devam eder.Çoğu ebeveyn mamayı tahıl ürünleri ile karıştırıp o şekilde vermeyi tercih ederler. Fakat bu durum mamanın ağırlaşmasını sağlar ve dolayısıyla bebeği zora sokmaktadır.İnek sütü alerjisi reflü belirtileri ile benzer özellik göstermektedir. Reflü vakalarının %40′ ı inek sütü alerjisi sebebi ile oluşmaktadır. Bu nedenle eğer bebeğinizi emziriyorsanız inek sütü içmeyi bırakabilirsiniz. Aynı zamanda doktorunuza danışarak bebeğinize inek sütü veriyorsanız da hem inek sütünü hem de inek sütü içeren yiyecekleri kesebilirsiniz.

3. İlaç Kullanımı

Çocuklarda reflü rahatsızlığında ilaç kullanılması önerilmeyen bir durumdur. Fakat reflünün akciğer enfeksiyonları ya da gelişme geriliğine benzer ciddi problemlere yol açması durumunda, çocuk hastalıkları ya da çocuk gastroenterelojisi uzmanının önerisi sonucunda ilaç kullanımına başlanmaktadır.

4. Doktor Tedavisi

Bebeğinizi besledikten sonra, ardından az miktarda bir kusmanın olması normal sayılabilmektedir. Fakat bazı durumlar normal dışı sayılmaktadır ve bu durumlarda mutlaka bir doktora danışmakta fayda vardır.

  • Bebeğinizde reflü rahatsızlığı çok sık tekrarlıyorsa,
  • Bebeğiniz yemek sırasında ve yemekten sonra sürekli ağlıyorsa ve huzursuzluk duyuyorsa, Düzenli olarak her yemekten sonra normalin üstünde sürekli kusuyorsa,
  • Mama yemekten kaçınıyorsa, emmek istemiyorsa ya da emzik kullanmayı istemiyorsa mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Doktora gitmeden önce çocuğunuz için bir günlük hazırlayabilirsiniz. Bu günlüğe bebeğinizi ne zaman beslediğinizi ve ne kadar süre sonra ağlamaya başladığını, kustuğu zamanı ve ne kadar kustuğunu not alabilirsiniz. Bu bilgiler sayesinde doktorunuzun bebeğiniz için en iyi tedaviyi bulmasında yardımcı olabilirsiniz.

Yorum yapın