Aristoteles (d. MO 384 – o.7 Mart MO 322) (bazı kaynaklarda Aristo olarak da geçmektedir ve iki yazım şekliyle de doğrudur) zamanımızda Makedonya sınırları içinde bulunan Stageira kentinde dünyaya gelmiştir. Aristoteles’in babasının o zamanlar Makedonya Kralı olan 2. Amyntas’ın doktorluğu görevinde bulunan Nikomakhos olduğu bilinmektedir. Aristoteles, Antik Yunan filozofudur. Batı felsefesini oluşturan iki en büyük düşünürden bir tanesidir. Diğer düşünür ise Platon’dur. Fizik, gökbilim, felsefe, mantık, zooloji, siyaset, biyoloji alanlarından eserler yazmıştır.
Aristoteles 17 yasında MO 366 senesinde, Platon’un Atina’da bulunan akademisine katılmış ve kabiliyeti ve zekasıyla kısa sürede kendinden dile getirtirmeyi başarmıştır. Platon’un yanında yardımcı öğretmen görevi de yapan Aristoteles bu dönemde dialog yazıları yazmıştır. Bu dönemden örnek vermek gerek görülürse Gryllos veya Retorik üstüne adlı eserleri Aristoteles’in bu dönemde yazdığı dialog eserlerdendir.
Aristoteles Platon’un ölümünden sonra onun okulunu terk ederek MO 347 senesinde Ksenokratos ve Theophrastos ile bugün Biga Yarımadası olarak anılan Troas bölgesindeki Assos kentine gitmiştir ve burda Tiran Atarnevs’li Hermias’ın siyasi danışmanlığı görevini üstlenmiştir. Aynı vakitde aralarındaki dostlukta ilgi çekmektedir. Aristoteles burda Hermias’ın da yardımıyla Lykeion isminde çok özgün yeni bir okul kurmuştur. Bu okulda genelde yaşambilim alanında çalışmalar yaptığı görülmüştür.
Aristoteles, MÖ 323 senesinde dine karşı saygısızlıktan suçlanmıştır. Suçuysa bir ölümlü olan Hermias’ın hatırasına ilahi yazarak onu ebedileştirmesi olarak gösterilmiştir. Bu suçuna karşılık idam cezası ile aranan Aristoteles yakalanmamak için Atina’dan Evboia adasına kaçmıştır. Annesinin de memleketi olan Evboia (Türkçe Eğriboz) adasına sığınan Aristoteles MÖ 322 senesinde altmış üç yaşında burda hayata veda etmiştir. Aristoteles Atina’dan kaçmasının sebebini şu sözleriyle açıklamaktadır: „Atinalıların felsefeye karşı ikinci bir suç işlemeleri hakikaten acı bir durum olacaktı.“
Aristoteles’in felsefe alanında sahip olduğu erdemleri başlıklar durumunda sıralanmaktadır:
Bir örnek vermek gerek görülürse, düşünme yetisine yönelik erdemleri şöyle sıralanabilir.
Aristoteles, Platon’un Eleştirisi
Aristoteles’ın kanaatinin evrimi hakkında süregelen farklı ebatlarda atışmalar vardır. Ancak unutulmamalıdır ki Platoncu bir okulda yetiştiği halde daha sonraları bu felsefeden kopuşunun sebepleri açıkça ortaya koyulmalıdır. Homeros hakkında Platon’un bir sözünü Aristoteles’le birlikte Nikomakhos’ta Etik’te yazdığı gibi yazacak olursak, hem dostluk, ve hem hakikat onun için değerli olsa dahi, ikinciyi birinciye yeğlemek durumdadır.
Aristoteles’in Sözleri
Ünlü düşünür Aristoteles’in önemli sözlerinden birkaç tanesini paylaşmak isteriz:
Aristoteles’in yazdığı eserlerin bir kısmı zamanımızda kaybolmuş durumdadır diğer bir kısım ise Aristoteles tarafından yayımlanmış ve zamanımızda toplanıp saklanabilmiş eserleridir.
Yitik Aristoteles Eserleri:
Aristoteles’in ilk dönem yazılarıdır. Bu yazılara „dışrak yapıtlar“ dendiği de bilinmektedir. Bu eserlerin Milattan sonraki ilk yüzyıllarda kaybolduğu bilinmektedir. Ancak Aristoteles’in diğer eserlerinde bu yitmiş yapıtlarının başlıklarını vermesi ve diğer yazarların Aristoteles’in taklidini yaparak veya alıntılarını kullanarak bu eserleri anmaları sebebi ile kaybolan bu eserlerin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak mümkün hale gelmiştir.
Bu kayıp yapıtların genelde diyalog şeklinde yazıldıkları bilinmektedir. Bu yitmiş eserlere örnek vermek gerek görülürse şöyle sıralamak mümkün olacaktır:
Varlığını Koruyan Aristoteles Eserleri:
Aristoteles’in günümüze ulaşmayı başarmış eserlerinin başında Lykeion okulunda ders vermek için kullandığı notlardan oluşmaktadır. Bu yazıtlar Aristoteles’in el yazısıyla yazılmıştır. Aristoteles’in bu eserlerine içerik manasına gelen esoterik veya sözel öğretime yönelik manasına gelen akroamatik adları verildiği bilinmektedir. Aristoteles’in bu eserlerinin günümüze kadar ulaşabilmesinin sebebi Aristoteles’in kurucusu olduğu Lykeion okulunun kesintisiz olarak eğitim vermeye devam etmesi ve Aristoteles’e ait tüm yazıtların bu okulda saklanması olarak açıklanabilir.
Aristoteles’in yazılı varlığını koruyan eserleri şöyle sıralanmaktadır:
Mantık üstüne yazdığı eserleri:
Doğa üstüne yazdığı eserleri:
Fiziksonrası-Varlikbilim üstüne yazıları:
Etik ve Politika üstüne yazdığı eserleri:
Estetik üstüne yazdığı eserleri:
Aristoteles Ve Teorileri Hakkında Hiç Duymadıklarınız
SAĞLIK HABERLERİ
24 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
24 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
24 Mart 2023TEKNOLOJİ HABERLERİ
24 Mart 2023EKONOMİ HABERLERİ
24 Mart 2023AÇILIŞ SAATLERİ
24 Mart 2023SON DAKİKA HABERLERİ
24 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.