Akdeniz İklimi Nedir ve Nerelerde Görülür
Akdeniz iklimi, ılık, kuru yazları ve serin, ılıman kış ayları ile çok sevilen bir iklimdir. İklimin adını nereden aldığını söyleyip büyük bir sırrı bozuyoruz; evet, iklim adını Akdeniz’den alıyor. Görülen ülkeler arasında Türkiye’de bulunur ve ülkemiz dahil Akdeniz çevresindeki kıyı topraklarının çoğu bu iklimi yaşar. Bu iklimin en büyük ayırt edici yanı, karaya yakın büyük su kütleleri (okyanuslar) ve Akdeniz’in sadece kıyı bölgelerinde bulunmasıdır.Akdeniz iklimi 30 derece ile 45 derece enlemler arasında ve genellikle kıtaların batı yakalarında bulunur. Görüldüğü yerler oldukça fazla olmasına rağmen, adını Akdeniz çevresinde yaşanan iklimden alır ve koşulları sağlayan birçok coğrafi bölgede görülür.
Akdeniz İklimi Mevsimleri ve Sıcaklıkları Hakkında
Akdeniz iklimi dünya genelindeki aşırı sert iklimlere bakılacak olursa oldukça yumuşak ve hafif bir iklimdir, bu yüzden gerçekten sadece 2 mevsim görülür: yaz ve kış. Yazlar kıştan daha uzundur ve kış ayları da nispeten ılıktır. Yıl boyu Akdeniz ikliminde çok az yer karla karşılaşabilir. Bu mevsimsel değişiklikler, okyanus akıntıları ve su sıcaklığındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.İklim, yaz aylarında ılık, sıcak ve kuru; kış ayları ise ılık, soğuk ve yağışlı olmasıyla bilinir. Kış aylarında sıcaklıklar genellikle 30 ila 65 derece arasındadır. Yaz aylarında ise ortalama 50 derecenin üzerindedir ve ölçülen en fazla sıcaklıklar yıl boyu 70 dereceyi bulabilir. Bu iklimin özelliklerinin ortaya çıkışı, doğrudan Akdeniz gibi büyük su kütleleri ve diğer bölgeler için okyanus akıntıları ile ilgilidir. Yaz aylarında soğuk akıntılar iklimi ılık ve kuru tutar. Okyanus akıntıları, mevsimler değiştikçe değişiklik gösterir. Kış boyunca, yaz aylarında ısınan su toprağı sıcak tutar ve çoğu zaman yağmur yağmasına sebep olan etmen de budur.Akdeniz iklimi belirttiğimiz üzere çoğunlukla kuru bir iklimdir. Yaz aylarında neredeyse hiç yağmur yağmaz ve bu nedenle yağmurun çoğu nispeten daha soğuk olan kış aylarında yağar. Yaz ayları, kuru, nemsiz havaları getiren soğuk okyanus akıntılarına maruz kalındığından ötürü oldukça kuru geçer. Kış aylarında akıntılar değişir ve daha sıcak, nemli bir hava oluşmasını sağlar; yağmur da bu dönemde artış gösterir. Akdeniz ikliminde kar yağış grafiği ise neredeyse yok denecek kadar düşük seviyeleri gösterir, iklim haritasına göre kuzey ve yüksek rakımlı Akdeniz iklim bölgeleri bunun dışındadır.
Akdeniz İklimi Bitki Örtüsü ve Tipik Hayvan Popülasyonu
Akdeniz ikliminde yetişen bitkiler, uzun ve kurak yazlara dayanabilen bitkilerdir. Çam ve Selvi ağaçları gibi yaprak dökmeyen ve meşe gibi yaprak döken ağaçlarla sık sık karşılaşmak mümkündür, çeşitli tarım ürünleri bulunur. Üzüm, incir, zeytin ve çeşitli turunçgiller gibi meyve ağaçları ve asmalar Akdeniz iklim bölgelerinde rahatlıkla yetişir. Küçük çalılar, maki ve otlar da bitki örtüsünün önemli parçalarındandır.Bu iklimde hayatta kalabilmek için, hayvanların engebeli arazilerde yaşayabilmeleri gerekir, çünkü geniş otlak alanları oldukça nadirdir. Doğal yaban hayatı koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlardan oluşurken, tavşanlar, çakallar ve vaşaklar da bu iklim koşullarında yaşayabilir.